E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33662
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājumu var pārtraukt, vēršoties pie darba devēja ar iesniegumu

J
jautā:
22. augustā, 2024
Marrta

Ja man bērns piedzima 24.04.2024. un bērna kopšanas atvaļinājumu esmu paņēmusi uz 1,5 gadiem, tad no kura datuma es drīkstu sākt oficiāli strādāt, ja divus mēnešus no šiem 1,5 gadiem man atņem kā nenododamo daļu, ko var izmantot tēvs? Vai tas nozīmē, ka tie divi mēneši man netiks apmaksāti? Vai es varu oficiāli sākt strādāt jau pēc 1,3 gadiem? 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums noteic, ka ikvienam vecākam ir tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA) 1,5 gadu jeb 18 mēnešu apmērā, līdz bērns sasniedz 8 gadu vecumu. Tas nozīmē, ka BKA var izmantot gan vienā daļā, gan vairākās daļās. Likums noteic, ka atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu. 

Jautājumā minētā “nenododamā daļa” (divi mēneši) nav saistīta ar BKA, bet gan ar vecāku pabalstu, ko izmaksā VSAA otram vecākam. Tādējādi, ja bērna tēvs izmanto savu vecāku pabalsta nenododamo daļu, tad jūs šajā laikā vecāku pabalstu nesaņemsiet, bet saņemsiet bērna kopšanas pabalstu, un jums tāpēc nav obligāti jāpārtrauc savs BKA. 

Tomēr, ja BKA laikā rodas apstākļi, kas ļauj jums sākt strādāt, un jūs vēlaties ātrāk pārtraukt BKA, tad jums jāvēršas ar iesniegumu pie darba devēja.  

Likums noteic, ka BKA pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ ir zudis pamats turpmākai bērna kopšanai. 

Papildu informācija par BKA būs izlasāma LV portāla skaidrojumā Bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršana un izmantošana. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas