E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33648
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Darba līgums ar augstskolas profesoru

J
jautā:
20. augustā, 2024
Aleksandrs

Labdien! Šobrīd strādāju par profesoru vienā no Latvijas universitātēm. Ar mani ir noslēgts pirmais profesora līgums līdz ievēlēšanas beigām, t. i., uz sešiem gadiem. Nesen saņēmu darba līguma grozījumus, kas paredz grozīt darba līguma termiņu līdz gada beigām (nevis ievēlēšanas perioda beigām), kā arī samazināt atalgojumu. Protams, šādām izmaiņām nepiekritu, bet nepieciešama konsultācija: 

  1. Vai piedāvātās izmaiņas atbilst Augstskolu likumam, kurā noteikts, ka pēc ievēlēšanas līgums ar profesoru tiek slēgts uz sešiem gadiem? Tātad to nevar grozīt un samazināt līdz pusgadam.
  2. Ja noraidīšu līguma grozījumus, ir pamats domāt, ka darba devējs gribēs pārtraukt darba attiecības. Vai profesora gadījumā to var tik vienkārši izdarīt, atsaucoties, piemēram, uz personāla optimizāciju? Vai tomēr profesorus pasargā Augstskolu likums, kas paredz, ka profesors jābrīdina vismaz gadu iepriekš un tad jāizmaksā arī 612 algas? Kopumā interesanti, kuram likumam ir augstākā prioritāte Darba likumam vai Augstskolu likumam, ja runa ir par profesoru nodarbinātību? Paldies!
A
atbild:
05. septembrī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Jūsu ievēlēšana profesora akadēmiskajā amatā atbilst Augstskolu likuma (turpmāk – AL) 28. pantā noteiktajam. Arī darba tiesiskās attiecības ar jums ir nodibinātas, ievērojot AL 35.1 panta pirmajā daļā noteikto regulējumu, t. i., rektors, pamatojoties uz nozares profesoru padomes lēmumu, ir noslēdzis darba līgumu ar jums uz sešiem gadiem. Turklāt AL 27. panta piektā daļa noteic, ka akadēmiskajos amatos ievēlētajām personām nav piemērojams Darba likuma 45. panta pirmajā daļā noteiktais darba līguma termiņa ierobežojums. 

Līdz ar to piedāvājums samazināt darba līguma termiņu līdz studiju gada beigām (nevis ievēlēšanas termiņa beigām) ir nekorekts un jums nav pamata tam piekrist.  

Ministru kabineta noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 3. pielikuma “Pedagogu darba slodze un zemākā mēneša darba algas likme” 20. punktā noteikts, ka profesora, asociētā profesora, docenta darba slodze gadā ir 600–1000 astronomiskās stundas. Savukārt minēto noteikumu 1. pielikuma 2. punktā paredzēts, ka profesora zemākā mēneša darba algas likme ir 2220 eiro. Jāņem vērā, ka jūsu reālo mēneša atalgojumu ietekmē gan universitātes noteiktā darba slodze gadā (robežās no 600 līdz 1000 astronomiskajām stundām), gan konkrēti jums tarificētā akadēmiskā darba slodze astronomiskajās stundās. Tātad reālā darba alga var būt proporcionāli lielāka (ja slodze pārsniedz vienu pilnu likmi), kā arī proporcionāli mazāka par zemāko mēneša algas likmi. Tāpat universitātei ir tiesības noteikt mēneša darba algas likmi, kas pārsniedz MK noteikumos Nr. 445 noteikto, bet nav tiesību noteikt zemāku likmi. Ņemot vērā iepriekš minēto, reālais atalgojums var mainīties katru gadu un pat biežāk. Atbilstoši jāveic arī grozījumi darba līgumā. 

Jums ir tiesības gan piekrist, gan nepiekrist piedāvātajiem grozījumiem darba līgumā. Jāņem vērā, ka līgums un tā grozījumi stājas spēkā tikai tad, ja tam piekrīt abas līgumslēdzējas puses. 

Attiecībā uz paustajām bažām par iespējamu darba līguma izbeigšanu paskaidrojams, ka AL 35.1 panta otrajā daļā noteikts, ka tad, ja augstskola saskaņā ar tās stratēģijā paredzēto zinātnisko virzienu attīstības koncepciju neplāno turpināt un attīstīt profesora vai asociētā profesora vadīto zinātnisko virzienu, tā informē profesoru vai asociēto profesoru par savu lēmumu vismaz vienu gadu pirms attiecīgā zinātniskā virziena pārtraukšanas. Šajā gadījumā, izbeidzot darba tiesiskās attiecības ar profesoru vai asociēto profesoru, kurš vadījis zinātnisko virzienu, augstskola viņam izmaksā kompensāciju sešu līdz divpadsmit profesora vai asociētā profesora mēneša amata algu apmērā atbilstoši augstskolas iekšējiem normatīvajiem aktiem.  

Ja domstarpības ar universitāti neizdodas atrisināt un tiek pieņemti jums nelabvēlīgi lēmumi, tad atbilstoši AL 26. panta astotajā daļā noteiktajam augstskolas izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt augstskolas akadēmiskajā šķīrējtiesā. Tāpat varat vērsties ar iesniegumu Izglītības kvalitātes valsts dienestā. 

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas