E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33586
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzņemšanas noteikumus augstskolā nosaka pati augstākās izglītības iestāde

J
jautā:
14. augustā, 2024
Kristīna

Labdien! Man ir pirmā līmeņa augstākā izglītība, es gribu studēt par pirmsskolas skolotāju. Vai es varu mācīties saīsināto kursu? Paldies!

A
atbild:
16. augustā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Augstskolu likuma 46. panta otrajā daļā noteikts, ka uzņemšanu studiju programmā regulē uzņemšanas noteikumi. Uzņemšanas noteikumus augstskolas studiju programmās izstrādā attiecīgā augstākās izglītības iestāde, ievērojot Ministru kabineta noteikumus par prasībām, kritērijiem un kārtību uzņemšanai studiju programmās. 

Nevar viennozīmīgi atbildēt, vai varēsiet pretendēt uz saīsinātu studiju laiku, jo esat norādījusi, ka ieguvāt pirmā līmeņa augstāko izglītību, bet neesat minējusi, kādā īsā cikla profesionālās augstākās izglītības programmā esat studējusi un kādu kvalifikāciju ieguvusi.  

Ja esat apguvusi īsā cikla profesionālās augstākās izglītības studiju programmu “Pirmsskolas skolotājs”, turpinot minētās programmas apguvi augstākā līmenī, uz jums attieksies Augstskolu likuma 47. panta pirmajā daļā noteiktais regulējums par studiju uzsākšanu vēlākos posmos un Ministru kabineta noteikumos Nr. 932 “Studiju uzsākšanas kārtība vēlākos studiju posmos” iekļautais regulējums. Attiecīgo noteikumu 3. pantā cita starpā noteikts, ka pēc pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības ieguves studijas var turpināt augstākās izglītības studiju programmā bakalaura grāda vai otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības iegūšanai.  

Dažkārt augstskolas uzņemšanas noteikumos tiek paredzēts, ka pēc konkrētu īsā cikla (pirmā līmeņa) profesionālās augstākās izglītības un atbilstošās profesionālās kvalifikācijas ieguves studentu ieskaita uzreiz otrajā semestrī vai pat otrajā kursā. 

Tā kā uzņemšanas prasības nosaka augstskola, par konkrētiem nosacījumiem, tostarp iespējām izmantot MK noteikumos Nr. 932 ietverto regulējumu, kas ļauj pretendēt uz iepriekš apgūtās studiju programmas daļas atzīšanu, jums jāinteresējas atbilstošajā augstskolā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas