E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33516
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Katrs laulātais patur mantu, kuru viņš laulībā iegūst kā atsevišķu mantu

J
jautā:
07. augustā, 2024
Maija

Sveiki! Laulībā vīrs man pārdeva savu nekustamo īpašumu, un es to reģistrēju kā atsevišķu laulātā īpašumu ar atzīmi zemesgrāmatā. Saskaņā ar pirkuma līgumu veicu apmaksu par pirkumu internetbankā. Ar laulāto kopā nedzīvojam un kopēju saimniecību nevedam, taču laulība nav šķirta, jo viņš atsakās to darīt, pirms nav sadalīta manta. Vai laulātais laulības šķiršanas procesā var pretendēt uz šā īpašuma daļu? Vai varu viņu izdeklarēt no īpašuma, pirms laulība nav šķirta? 

A
atbild:
09. augustā, 2024

Ja nekustamais īpašums atbilstoši Civillikuma 91. pantam bija noteikts par jūsu atsevišķu mantu un zemesgrāmatas nodalījumā ir atzīme, ka dzīvoklis ir jūsu atsevišķa manta, tad laulātajam nav pamata pretendēt uz daļu no attiecīgā nekustamā īpašuma. Civillikuma 89. panta pirmā daļa noteic: katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. 

Tomēr katrā individuālajā gadījumā var būt nianses. Piemēram, ir situācijas, kad laulātais var pieprasīt izmaksāt konkrētajā nekustamajā īpašumā ieguldītos līdzekļus. Līdz ar to pilnvērtīgai konsultācijai būtu ieteicams vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.  

Par tiesībām izdeklarēt personu no sava īpašuma jānorāda: lai anulētu ziņas par konkrētās personas deklarēto dzīvesvietu, jāvēršas ar iesniegumu savā pašvaldībā. Iesniegumu var iesniegt klātienē, sūtīt pa pastu, iesniegt kā elektronisku dokumentu vai portālā Latvija.lv 

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. panta pirmās daļas 2. punktu ziņas par deklarēto dzīvesvietu anulē, ja attiecīgajai personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā. Vairāk par minēto tēmu varat lasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kā izdeklarēt personu no savas dzīvesvietas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas