E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24246
Lasīšanai: 3 minūtes
1
33
1
33

Kā izdeklarēt personu no savas dzīvesvietas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2021
Lauma

Cilvēki jau pirms vairākiem gadiem pārvācās dzīvot uz Angliju. Pa šiem gadiem jau ir apprecējušies, piedzimis mazais. Atgriezties Latvijā viņi nevēlas. Bet pirms aizbraukšanas viņi sevi paši ir piedeklarējuši mūsu īpašumā. Bez mūsu piekrišanas un bez mūsu ziņas. To sapratām, kad jau maksājām rēķinus. Mēs saņemam visas ziņas: vēstules, kas viņiem tiek sūtītas uz mūsu adresi. Viņi uz Latviju brauc reizi gadā vai retāk. Šajā adresē viņi nedzīvo. Bet labprātīgi izmanto visu, ko valsts piedāvā, valsts apmaksātos pakalpojumus. Jo sevišķi medicīniskos pakalpojumus. Saņēma bezdarbnieka pabalstus, kaut arī jau tajā laikā dzīvoja Anglijā. Viņiem tur jau ir atrasti savi ģimenes ārsti utt. Zinu, ka rezidenta statusu viņi nav mainījuši un neplāno to darīt. Nodokļus Latvijā nemaksā. Bet es katru mēnesi maksāju rēķinus par trijiem cilvēkiem, kas arī Latvijā nedzīvo. Kā izdeklarēt viņus, ja nezinu precīzu viņu jauno adresi vai personas kodu? Un kam man ziņot par to, ka viņi izmanto pieejamos pakalpojumus bez maksas, kaut arī tos nav pelnījuši? Piemēram, Latvijas ģimenes ārstu izrakstītos medikamentus vai nosūtījumus uz procedūrām, kas ir valsts apmaksātas. Ko darīt šajā situācijā?

A
atbild:
12. oktobrī, 2021
Olga Lauva
juriste

Personai ir iespējams noskaidrot elektroniski savā nekustamajā īpašumā deklarētās personas portālā www.latvija.lv.

Lai anulētu personas deklarēto dzīvesvietas adresi (tas ir bezmaksas pakalpojums), sākumā jāvēršas ar iesniegumu savā pašvaldībā. E-iesniegumu pašvaldībai iespējams iesniegt, izmantojot tiešsaistes formu portālā www.latvija.lv. Iesniegumā jānorāda pēc iespējas vairāk informācijas, kas varētu palīdzēt pašvaldībai pieņemt lēmumu. Noteikti jānorāda sava deklarētā adrese, personas, kuras vēlaties izdeklarēt no sava īpašuma, vārds un uzvārds, iemesls, kādēļ vēlaties personas izdeklarēt. Kā iemeslu (tiesisku pamatojumu) var norādīt Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 12. pantā minēto, proti, persona, kas deklarējusi dzīvesvietu, sniegusi nepatiesas ziņas (piemēram, nav dzīvokļa īpašnieka radinieks); personai nav tiesiska pamata dzīvot deklarētajā dzīvesvietā (piemēram, beidzies īres līguma termiņš).

Iesniegumam jāpievieno īpašumtiesības apliecinoša dokumenta vai dzīvokļa īres līguma kopija, kā arī citu būtisku dokumentu kopijas.

Lēmums pašvaldībā tiek pieņemts mēneša laikā, nepieciešamības gadījumā pagarinot lēmuma pieņemšanas termiņu līdz četriem mēnešiem, un nosūtīts pakalpojuma pieprasītājam pa pastu.

Vairāk informācijas par deklarētās dzīvesvietas ziņu anulēšanu var lasīt www.latvija.lv, iesniedzot iesniegumu un izvēloties portālā savu pašvaldību ŠEIT.

Par veselības sniegšanas pakalpojumiem jums ir tiesības vērsties kompetentajās iestādēs, piemēram, Veselības inspekcijā, kontakti pieejami šeit, ar iesniegumu par konkrēto problēmu.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas