E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33406
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kur saņemt informāciju par mirušam pacientam veikto epidemioloģisko izmeklēšanu

J
jautā:
24. jūlijā, 2024
Natālija

Labdien! Vai miruša pacienta Pacientu tiesību likuma 7. panta 1. punktā minētajām personām ir pieejama informācija par veikto vai neveikto epidemioloģisko izmeklēšanu, kas ir ietverta MK noteikumos Nr. 104, balstoties uz Pacientu tiesību likuma 10. panta 4. daļu? Ja šī informācija ir pieejama, kura iestāde to izsniedz – ārstniecības iestāde vai Slimību profilakses un kontroles centrs? Vaicājot minēto jautājumu, abas iestādes sniedza atbildi, ka jāinteresējas otrā iestādē. 

A
atbild:
19. augustā, 2024

Saskaņā ar Pacientu tiesību likuma 10. panta ceturto daļu informāciju par pacientu pēc viņa nāves drīkst izpaust šā likuma 7. panta pirmajā daļā minētajām personām (pacienta pilnvarotajai personai, laulātajam, partnerim, pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam, proti, pacienta bērniem, vecākiem, brālim vai māsai, vecvecākiem, mazbērniem), ja: 

  • informācijas sniegšana var ietekmēt minēto personu dzīvību vai veselību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tām; 
  • informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves. 

Iepriekš minētais attiecas arī uz informāciju par pacientam veikto vai neveikto epidemioloģisko izmeklēšanu, norāda Veselības inspekcija (VI).  

Informācijai par pacientam veikto epidemioloģisko izmeklēšanu jābūt atspoguļotai pacienta medicīniskajā dokumentācijā. Lai Pacientu tiesību likuma 7. panta pirmajā daļā minētās personas pēc pacienta nāves saņemtu pacienta medicīnas dokumentu kopijas, personām ar motivētu iesniegumu, lūdzot iepazīties ar attiecīgajiem pacienta medicīniskajiem dokumentiem, jāvēršas konkrētajā ārstniecības iestādē.  

Saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 24. panta trešo daļu fiziskajām un juridiskajām personām ir tiesības saņemt no epidemioloģiskās izmeklēšanas veicējiem informāciju par epidemioloģiskās izmeklēšanas un novērošanas pamatotību, norisi un rezultātiem. Turpretī no Epidemioloģiskās drošības likuma 13. panta izriet, ka informācija par personām, kurām ir infekcijas slimība, viņu kontaktpersonām, kā arī mirušajiem, kuru nāvi izraisījusi infekcijas slimība, izmantojama tikai ārstniecības procesā, epidemioloģiskajā uzraudzībā, profilakses un pretepidēmijas pasākumu organizēšanā un veikšanā tādā apjomā, kāds nepieciešams, lai nepieļautu infekcijas slimības izplatīšanos, – to ir tiesības apstrādāt tikai konkrētām personām, kas noteiktas Epidemioloģiskās drošības likuma 13. panta otrajā daļā 

“Tādējādi informācija, kas saistāma ar epidemioloģiskās izmeklēšanas pasākumu veikšanu, ir izpaužama tikai tādos gadījumos, ja tas nepārkāpj pacienta vai pacientu veselības datu (īpašas kategorijas personas datu) aizsardzību,” paskaidro VI.  

Vienlaikus saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 7. panta pirmās daļas 7. punktu Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē un konsultē ieinteresētās personas, institūcijas un iedzīvotājus ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, izplata īpašus informatīvos materiālus par infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, epidemioloģisko situāciju valstī, kā arī brīdina par epidēmijām ārvalstīs.  

“Tas nozīmē, ka lūgumus izsniegt informāciju par epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanu izvērtē SPKC, ņemot vērā personas datu aizsardzību reglamentējošos normatīvos aktus, proti, sniedz informāciju gadījumā, ja minētais nekompromitē tiesības uz personas datu aizsardzību,” norāda VI.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas