E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33339
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

Policijai ir tiesības aizturēt personu, ja tā tiek turēta aizdomās par noziedzīga nodarījuma vai administratīvā pārkāpuma izdarīšanu

J
jautā:
18. jūlijā, 2024
Armands

Sveiki! Tiku aizturēts ārpus sava auto benzīntankā, pat neatslēdzot auto durvis, par alkohola lietošanu pie stūres. Nebiju domājis braukt tālāk. Vai tas ir legāli šādi aizturēt un piemērot sodu par auto vadīšanu reibumā? 

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Uz jautājumu, nezinot visus lietas apstākļus, nav iespējams atbildēt. 

Ja jums ir aizdomas, ka netika ievērots likums un tika aizskartas jūsu likumīgās tiesības un intereses, jums ir tiesības ar attiecīgu iesniegumu vērsties policijā. 

Līdz ar to tālāk sniegtā atbilde ir tikai informatīva. 

Norādām, ka saskaņā ar likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas septīto punktu policijai ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā aizturēt un turēt apsardzībā personas, kuras tiek turētas aizdomās par noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu izdarīšanu. 

Jādomā, ka policijas darbinieki pēc aizturēšanas jums pārbaudīja alkohola koncentrāciju izelpas gaisā. 

Ja tā bija lielāka nekā Ceļu satiksmes likumā (CSL) noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, rodas jautājums, kā jūs tikāt līdz degvielas uzpildes stacijai. 

Vēršam uzmanību, ka tas ir tikai pieņēmums, bet, ja līdz nonākšanai degvielas uzpildes stacijā vadījāt transportlīdzekli alkohola reibumā, iespējams, par aizdomīgu transportlīdzekļa vadīšanu policijai kāds ziņoja no malas, vai policijas ekipāža uz ceļa vai, izmantojot dronus, pati to novēroja. Šādā gadījumā tās ir ziņas, kas dod pamatu aizdomām par noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu izdarīšanu. 

Informatīvos nolūkos norādām, ka administratīvā atbildība par vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē noteikta CSL. 

Savukārt 2022. gada 25. novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, ar kuriem tika noteikta kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles. 

CSL 28. pantā paredzēts, ka aizliegts vadīt transportlīdzekli, ja: 

  • transportlīdzekļa vadītājam, kuram mehānisko transportlīdzekļu vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles; 
  • transportlīdzekļa vadītājam, kuram mehānisko transportlīdzekļu vadīšanas stāžs nepārsniedz divus gadus, alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles. 

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 719 “Kārtība, kādā transportlīdzekļa vadītājam nosaka alkohola koncentrāciju asinīs un izelpas gaisā un konstatē narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmi” 2. punktu alkohola koncentrāciju izelpas gaisā transportlīdzekļa vadītājam pārbauda Valsts policijas darbinieks vai – uz valsts robežas – Valsts robežsardzes darbinieks, izmantojot portatīvo mērierīci alkohola koncentrācijas noteikšanai. Ievērojot normatīvajos aktos par mēraparātiem noteiktās prasības, mēraparāta uzrādītā alkohola koncentrācija izelpas gaisā ir pielīdzināma alkohola koncentrācijai asinīs. Pārbaudes rezultātus norāda transportlīdzekļa vadītāja pārbaudes protokolā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas