E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24634
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kā, esot laulībā, noteikt atsevišķo mantu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2021
Melānija

Saskaņā ar Civillikuma 89. pantu katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Kādā veidā var noformēt šo atsevišķo mantu?

A
atbild:
25. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ja manta ir nekustamais īpašums, tad atbilstoši Civillikuma 91. panta otrajai daļai tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatās.

Tātad, ja viens laulātais, iegūstot nekustamo īpašumu, vēlas, lai tas būtu viņa atsevišķā manta, tad zvērinātam notāram, gatavojot nostiprinājuma lūgumu īpašuma tiesību reģistrācijai zemesgrāmatā uz šī laulātā vārda, tajā ir jāatzīmē, ka nekustamais īpašums ir šī laulātā atsevišķā manta (lai, reģistrējot īpašuma tiesības, zemesgrāmatā tiktu izdarīta attiecīga atzīme). Tam pie notāra ir jāpiekrīt otrajam laulātajam.

Laulātie savā starpā var noslēgt līgumu un tajā noteikt, kas ir katra laulātā atsevišķā manta.

Civillikuma 91. panta pirmās daļas 1. punkts noteic, ka katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir: manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu.

Civillikuma 114. panta pirmā daļa noteic, ka savas mantiskās tiesības laulātie var nodibināt, pārgrozīt un izbeigt ar laulības līgumiem kā pirms došanās laulībā, tā arī laulības laikā.

Laulātie līgumu slēdz notariālā kārtībā. To nosaka Civillikuma 115. panta pirmā daļa: laulības līgumos to slēdzējus nevar atvietot pilnvarnieki. Šos līgumus noslēdz notariālā kārtībā, personīgi klātesot vienā laikā abiem laulājamiem vai laulātajiem. Ja laulājamais ir nepilngadīgs, šos līgumus slēdz, klātesot arī viņa likumiskajam pārstāvim. Un saskaņā ar šā panta otro daļu, lai laulības līgumiem piešķirtu saistošu spēku pret trešajām personām, tie ierakstāmi laulāto mantisko attiecību reģistrā un par nekustamo mantu – arī zemesgrāmatās.

Līgumu var noslēgt par mantas kopību vai visas mantas šķirtību.

Ja laulības līgumā noteikta visas laulāto mantas šķirtība, katrs laulātais ne vien patur viņam pirms laulības piederējušo mantu, bet arī laulības laikā var to patstāvīgi iegūt, lietot un ar to rīkoties neatkarīgi no otra laulātā – saskaņā ar Civillikuma 117. pantu.

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 124. panta pirmo daļu, ja laulības līgumā noteikta laulāto mantas kopība, viņiem pirms laulības piederējusī, kā arī laulības laikā iegūtā manta, izņemot atsevišķo (125. p.), ir apvienota vienā kopīgā nedalāmā masā, kura laulības laikā nepieder nevienam laulātajam atsevišķā daļā. Laulības līgumā, nosakot laulāto mantas kopību, laulātie vienojas par to, kurš no viņiem būs mantas kopības valdītājs (vīrs, sieva vai abi kopīgi). Ja mantas kopības valdītājs ir viens no laulātajiem, viņš ar 128. pantā paredzētajiem aprobežojumiem bez norēķina lieto un ar to rīkojas savā vārdā un viņam ir pienākums segt ģimenes un kopīgās mājsaimniecības izdevumus.

Par laulātā atsevišķo mantu tāpat var izlasīt portālā iepriekš publicētajās atbildēs šeit un šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas