E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28119
Lasīšanai: 4 minūtes

Bērna datu apstrāde

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2022
Janis

Sveiki! Skolā tika organizēta bērnu fotografēšana. Foto pakalpojumu sniedzējs norāda, ka pirmklasnieks esot nepareizi norādījis datus un nav iespējams foto pasūtīt, jo nevar veikt autentifikāciju. Vai pakalpojuma sniedzējam ir tiesības izplatīt foto ar manu bērnu, ja par bērnu nav pieejama patiesa informācija un attiecīgi viņš nav sniedzis savu piekrišanu?

A
atbild:
16. janvārī, 2023

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 (turpmāk – Regula) un Latvijas nacionālie tiesību akti.

Ņemot vērā jautājumā minēto situāciju, izglītības iestāde (skola) organizēja bērnu kolektīvo fotografēšanu, piesaistot ārpakalpojumu sniedzēju (fotogrāfu). Kā tiesiskais pamats bērnu fotografēšanai jautājumā ir norādīta pirmās klases bērna “piekrišana” datu apstrādei.

Saistībā ar iepriekš minēto vēršam Jūsu uzmanību Regulas (38) apsvērumam, kas nosaka:

Bērniem pienākas īpaša personas datu aizsardzība, jo viņi var pietiekami neapzināties attiecīgos riskus, sekas un aizsardzības pasākumus un savas tiesības saistībā ar personas datu apstrādi. Šāda īpaša aizsardzība jo īpaši būtu jāpiemēro bērnu personas datu izmantošanai tirgvedības vajadzībām vai tādēļ, lai veidotu personu vai lietotāju profilus, un uz bērnu personas datu vākšanu, kad tiek izmantoti bērnam tiešā veidā piedāvāti pakalpojumi. Saistībā ar preventīviem vai konsultāciju pakalpojumiem, ko tiešā veidā piedāvā bērnam, tādas personas piekrišana, kurai ir vecāku atbildība par bērnu, nebūtu vajadzīga.”

Līdz ar to bērns, kurš mācās pirmajā klasē, nav spējīgs ne saprast datu apstrādes mērķus, riskus un sekas, ne ir tiesīgs patstāvīgi dot piekrišanu savu datu apstrādei.

Kā norādīts Regulas 8. pantā, attiecībā uz informāciju sabiedrības pakalpojumiem (sociālie tīkli u. tml.) bērns ir uzskatāms par patstāvīgu datu subjektu, kad tas ir sasniedzis 16 gadu vecumu. Ja bērns ir jaunāks par 16 gadiem, šāda apstrāde ir likumīga tikai tad un tādā apmērā, ja piekrišanu ir devusi vai apstiprinājusi persona, kurai ir vecāku atbildība par bērnu.

Citos gadījumos, kas nav saistīti ar Regulas 8. pantā minēto tvērumu, “piekrišanu” bērna datu apstrādei dod tā vecāki. Ņemot vērā minēto, izglītības iestāde un, iespējams, ārpakalpojumu sniedzējs (fotogrāfs) ir rupji pārkāpuši Regulas noteikumus un veikuši bērnu datu apstrādi bez tiesiska pamata.

Šādos apstākļos Jums ir tiesības pieprasīt nekavējoties dzēst visus Jūsu bērna personas datus (visos datu nesējos un ierīcēs) saistībā ar jautājumā minēto apstrādi, vēršoties ar atbilstošu iesniegumu izglītības iestādē un pie pakalpojuma sniedzēja.

Ja Jūsu pieprasījums netiek izpildīts, Jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar sūdzību par Jūsu bērna prettiesisku datu apstrādi (iesniegumam pievienojot pierādījumus, ka esat vērsusies izglītības iestādē un pie pakalpojuma sniedzēja un Jūsu prasība nav apmierināta).

Atbildot uz Jūsu jautājumu, paskaidrojam, ka ne pakalpojuma sniedzējam, ne izglītības iestādei nav tiesību izplatīt foto ar Jūsu bērnu, ja viņiem nav tiesiska pamata šādai datu apstrādei (t. i., nav iegūta vecāku “piekrišana” foto fiksācijai un izplatīšanai).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas