E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33272
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Slimības nauda, ja saslimst atvaļinājuma laikā

J
jautā:
12. jūlijā, 2024
Vineta

Labdien! Esmu dienesta viesnīcas dežurante, un man ir noteikts summētais darba laiks atbilstoši grafikam, pēc kura ir jāstrādā konkrētās dienās. Es saprotu, ka, ja es ņemu darbnespējas lapu A, tad man maksā par tām dienām (maiņām), kurās man vajadzēja būt darbā. Taču man bija piešķirts atvaļinājums un izmaksāta atvaļinājuma nauda, un atvaļinājuma laikā es saslimu, par ko tika izsniegta darbnespējas lapa A. Darba devējs apgalvo, ka slimības nauda man nepienākas, jo attiecīgajā laikā nebija ieplānotas dežūras, bet bija atvaļinājums. Vai man tiešām nepienākas slimības nauda, ja nebija plānotas dežūras, bet bija atvaļinājums? 

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesību aktos nav noteikts izņēmums, ka darbiniekam, kuram nolīgts summētais darba laiks un kurš atvaļinājuma laikā ir saslimis, nebūtu jāapmaksā darbnespējas lapa.  

Ja gadījies saslimt atvaļinājuma laikā un ir izsniegta darbnespējas lapa, ko darba devējs, protams, redz VID EDS sistēmā, jums darba devējam ar rakstveida iesniegumu jālūdz pagarināt piešķirto atvaļinājumu (to izmantojot pēc darbnespējas lapas noslēgšanas) vai pārcelt uz citu laiku (varat norādīt precīzu laikposmu). Kā pamatojumu savam lūgumam iesniegumā norādiet Darba likuma 150. panta sesto daļu, kas paredz, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā. 

Darbnespējas lapa A jāapmaksā atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu” 36. pantā noteiktajai kārtībai: 1. slimības diena netiek apmaksāta; 2. un 3. slimības diena tiek apmaksāta ne mazāk kā 75% apmērā; 4.9. slimības diena ne mazāk kā 80% apmērā. Slimības naudas aprēķinam izmanto vidējās izpeļņas summu, kas tika aprēķināta atvaļinājuma naudai, tādējādi tiek veikts pārrēķins.  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas