E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24481
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Laulāto atsevišķa manta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Kristīne

Labdien! Man ir jautājums par īpašuma tiesībām un atsavināšanu. Ja esmu iegādājusies dzīvokli ar hipotekārā kredīta palīdzību, neesot laulībā, bet hipotēku pabeidzu maksāt, jau esot laulībā, vai šis dzīvoklis ir mans īpašums, vai tas ir kopējs? Kredītu esmu apmaksājusi par saviem līdzekļiem. Jautājums man ir aktuāls, jo vīram ir parādi, un uztraucos, lai dzīvoklis netiktu atsavināts. Paldies, par atbildi!

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

No Civillikuma 91. panta izriet, ka katra laulātā atsevišķa manta ir manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu.

Ja Jūs pirms laulības iegādājāties dzīvokli, noformējot hipotekāro kredītu un dzīvokli reģistrējot uz sava vārda, kā arī hipotekārā kredīta maksājumus Jūs veicāt tikai no saviem līdzekļiem, tad ir pamats uzskatīt, ka dzīvoklis ir Jūsu atsevišķā manta.

Saskaņā ar Civillikuma 100. panta pirmo daļu laulātais ar savu atsevišķo mantu neatbild par otra laulātā saistībām (parādiem).

Tomēr vēršu uzmanību, ka Civillikuma 91. panta otrā daļa arī nosaka, ka pierādīšanas pienākums tiek noteikts tam laulātajam, kurš apgalvo, ka konkrētā manta ir laulātā atsevišķs īpašums un tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms Zemesgrāmatā.

Teorētiski pastāv iespēja, ka Jūsu vīra kreditori, kuru saistības netiek pildītas, var vērst piedziņu ne tikai uz Jūsu vīra atsevišķo mantu (ja tāda ir), bet arī Jūsu un vīra kā laulāto kopmantu, un tādā gadījumā Jums būs pienākums pierādīt, ka konkrētais dzīvoklis ir Jūsu atsevišķa manta, lai uz to netiktu vērsta parādu piedziņa (Civillikuma 100. panta otrā daļa).

Lai pasargātu savas intereses, varat apsvērt iespēju noslēgt laulības līgumu par visas laulāto mantas šķirtību, kas konkrēti nosaka, kāda manta, kuram laulātajam pieder, un pēc laulību līguma par visas mantas šķirtību noslēgšanas, laulāto kopīgā manta turpmāk vairs neveidosies.

Laulības līgumi tiek slēgti notariālā kārtībā un reģistrējami laulāto mantisko attiecību reģistrā, kā arī Zemesgrāmatā, lai būtu saistoši trešajām personām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas