E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33314
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
6
6

Ar brīvības atņemšanu nesaistītie piespiedu līdzekļi un to piemērošanas pamats

J
jautā:
16. jūlijā, 2024
Oļegs

Vai kriminālproce izmeklētājam ir tiesības nepiemērot piespiedu līdzekļus lieciniekiem, kuru neierašanās iemesls nav zināms? 

A
atbild:
31. jūlijā, 2024

Atbilstoši Kriminālprocesa likuma 242. pantam procesuālie piespiedu līdzekļi ir aizturēšana, ievietošana ārstniecības iestādē ekspertīzes izdarīšanai, piespiedu atvešana, kā arī drošības līdzekļu piemērošana.  

Uz liecinieku kriminālprocesa ietvaros attiecas tikai un vienīgi procesuālais piespiedu līdzeklis – piespiedu atvešana.  

Kriminālprocesa likuma 250. panta pirmā daļa nosaka: lai nodrošinātu personas piedalīšanos procesuālajā darbībā, ja tā bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc procesa virzītāja aicinājuma, var piemērot piespiedu atvešanu. 

Tas nozīmē: ir būtiski konstatēt, ka personas neierašanās ir bijusi neattaisnota. Apstāklis, kad nav zināms personas neierašanās iemesls, pats par sevi nedod pamatu piespiedu atvešanai.  

Tāpat būtiski ir nošķirt procesuālās sankcijas jēdzienu no procesuālā piespiedu līdzekļa. Kriminālprocesa likuma 288. pants noteic, ka procesuālās sankcijas ir piespiedu līdzekļi, kurus procesa virzītājs vai izmeklēšanas tiesnesis var piemērot personai, kas nepilda likumā paredzētos procesuālos pienākumus, traucē procesuālās darbības veikšanu vai izrāda necieņu tiesai. Savukārt Kriminālprocesa likuma 290. pantā noteiktie procesuālo sankciju veidi ir brīdinājums, piespiedu nauda un izraidīšana no tiesas sēžu zāles. Lieciniekam kriminālprocesā iespējams piemērot arī procesuālo sankciju piespiedu naudu – ja liecinieks traucē kriminālprocesā noteikto kārtību vai ignorē procesa virzītāja prasības, piemēram, neierodas pēc procesa virzītāja aicinājuma. Šeit gan, protams, jāizvērtē, vai ir pamats piespiedu naudas piemērošanai.  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas