E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34217
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
4
4

Kā rīkoties, ja sveša persona ir iekļuvusi norobežotā privātīpašumā

J
jautā:
14. oktobrī, 2024
Kaspars

Mammas privātmājas teritorijā videonovērošana piefiksēja svešinieku. Svešinieks apstaigāja riņķī mājai un pa dārzu. Izskatījās, ka meklē kaut ko. Mana pirmā reakcija varbūt nav tā pareizākā: jādod pa rīkli. Vai pēc likuma es drīkstu tā rīkoties, ja svešinieks nelūgts “skauto” privātīpašumu? 

A
atbild:
15. oktobrī, 2024

Krimināllikuma 28. pantā ir definēti kriminālatbildību izslēdzošo apstākļu veidi. Atbilstoši šim pantam apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību, kaut arī šajos apstākļos izdarītās darbības atbilst šajā likumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, ir nepieciešamā aizstāvēšanās, aizturēšana, nodarot personai kaitējumu, galējā nepieciešamība, attaisnojams profesionālais risks un noziedzīgas pavēles vai noziedzīga rīkojuma izpildīšana. 

Tādējādi, ņemot vērā, ka persona tikai apstaigā un novēro privātīpašumu, jums nav tiesību nodarīt personai fiziskus miesas bojājumus.  

Vienlaikus Krimināllikuma 143. pantā ir paredzēta kriminālatbildība par personas mājokļa neaizskaramības pārkāpšanu. Tādējādi iesakām mātei vērsties policijā ar iesniegumu, ja tiek konstatēts, ka persona ir iekļuvusi norobežotā īpašuma teritorijā un apdraud jūsu mātes īpašuma tiesības.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 109 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas