E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33292
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Ja zemes izpirkšanas procesā mainās īpašnieks, tas pārņem iepriekšējā īpašnieka saistības

J
jautā:
14. jūlijā, 2024
Jans

Labdien! Dzīvojamā māja atrodas uz īpašniekam piederošas zemes. Mājas iedzīvotāji ir uzsākuši zemes, kas atrodas zem mājas, atsavināšanas procesu (funkcionāli nepieciešamais zemesgabals). Pēc zemes atsavināšanas iniciēšanas dzīvokļu īpašnieki saņēma notariāli apliecinātu vēstuli, ka zemi pērk jauns īpašnieks. Viņš to izpirka un sāka diktēt savus nosacījumus, mainīt funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežas u. c. Vai zemes īpašnieks var pārdot zemi trešajai personai, ja atsavināšanas process ir uzsākts? Vai tas ir likumīgi? Paldies! 

A
atbild:
17. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma 4. panta (“Atsavināšanas tiesība”) piektā daļa nosaka: ja atsavināšanas tiesības izmantošanas procesa laikā mainās zemesgabala īpašnieks, tā ieguvējs stājas iepriekšējā zemesgabala īpašnieka vietā, pārņemot visas tā tiesības un saistības, kas saistītas ar atsavināšanas tiesības izmantošanu. 

Atsavināšanas procesā, kas regulēts 5. pantā, būtiska ir pašvaldības iesaiste. 

Lēmums par atsavināšanas tiesības izmantošanas procesa uzsākšanu ir tiesiskais pamats, lai pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, pieņemtu lēmumu par daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu. 

Pašvaldība lēmumu attiecībā uz daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pieņem ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par atsavināšanas tiesības izmantošanas procesa uzsākšanu. 

Ja pašvaldība konstatē, ka daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu nepieciešams pārskatīt, pārskatīšanu veic likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktajā kārtībā. Atsavināšanas tiesības izmantošanas procesu turpina pēc tam, kad pieņemts lēmums par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu. 

Pašvaldībai ir saistošs arī likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” noteiktais. Proti: funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu var ierosināt gan dzīvokļu īpašnieki, gan zemes īpašnieks. Tomēr pašvaldībai ir jāievēro minētā likuma 85. pantā noteiktais, tai skaitā ar saistošajiem noteikumiem jānosaka kārtība: 

  • kādā tiek ierosināta dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšana; 
  • kādā tā informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu īpašniekus), noskaidro viņu viedokļus un pieņem šā panta ceturtajā daļā minēto lēmumu attiecībā uz funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanas uzsākšanu; 
  • kādā tā izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platību un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņem šā panta sestajā daļā minēto lēmumu attiecībā uz dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu. 

Viena no piespiedu dalītā īpašuma attiecībās iesaistītajām pusēm pārējām neko nevar diktēt. Turklāt pašvaldības lēmumu var pārsūdzēt tiesā. 

Dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības sekot līdzi Piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas likumā paredzētajam zemes izpirkšanas procesam un saņemt informāciju arī par pašvaldības lēmumiem un to pamatojumu. Pašiem arī jābūt informētiem, tāpēc jāiepazīstas ar savas pašvaldības saistošajiem noteikumiem par funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas