E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33258
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma naudas aprēķinu ir tiesības prasīt izskaidrot

J
jautā:
11. jūlijā, 2024
Dace

Darba devējs ilgstoši nepareizi aprēķina atvaļinājuma kompensāciju. Kā pareizi jārisina šis jautājums, lai lūgtu veikt pārrēķinu atbilstoši Darba likuma prasībām? Vai darba devējs pārrēķinu varētu veikt, pamatojoties uz darba ņēmēja rakstveida iesniegumu? Vai arī tas ir risināms tikai tiesas ceļā, darba ņēmējam iesniedzot attiecīgu prasību? Varbūt jāvēršas Valsts darba inspekcijā? 

A
atbild:
16. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja starp darbinieku un darba devēju, piemērojot vai tulkojot normatīvo aktu noteikumus, rodas domstarpības, attiecīgais individuālais tiesību strīds atbilstoši Darba strīdu likumā noteiktajam pēc iespējas izšķirams uzņēmumā. Jautājumā aprakstītā situācija ir klasificējama kā darba strīds.  

Tāpēc jums sākotnēji būtu rakstveidā jāvēršas pie darba devēja, norādot uz, jūsuprāt, pārkāptajām tiesībām un prasot skaidrojumu. Atbilstoši Darba likuma 31. panta otrajai daļai darba devējam ir pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida darba samaksas aprēķinu. Atvaļinājuma nauda ir viens no darba samaksas veidiem, tādējādi darbiniekam ir tiesības prasīt darba devējam skaidrot veikto aprēķinu.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas