E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33234
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā izpirkt zemi no pašvaldības

J
jautā:
08. jūlijā, 2024
Dmitrijs

Labdien! Vēlos rast atbildi uz jautājumu par nekustamā īpašuma iegūšanu. Ir zemesgabals (vasarnīca), kas pieder pašvaldībai, taču pašvaldībai uz 10 gadiem ir noslēgts nomas līgums (jau otro reizi) ar fizisku personu, kurš neko šajā īpašumā neveic, tas ir, neveic labiekārtošanas darbus, būvniecību u. c. Īpašums atrodas man kaimiņos aiz žoga, un man radās doma to izpirkt no pašvaldības. Vai pastāv iespēja pārreģistrēt nomas līgumu ar izpirkuma tiesībām uz mana vārda? Paldies! 

A
atbild:
09. jūlijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Ja jūs vēlaties iegūt īpašumā šo pašvaldībai piederošo zemesgabalu, tad jums jāvēršas pašvaldībā ar priekšlikumu, ka vēlaties šo nekustamo īpašumu no pašvaldības nopirkt. Pašvaldība kā zemesgabala īpašniece attiecīgi tad arī izskatīs jūsu priekšlikumu.  

Nav pilnībā saprotams, ko jūs domājat ar iespēju “pārreģistrēt nomas līgumu uz mana vārda”. Nomas līgums par šo zemesgabalu, ja tāds starp pašvaldību un zemesgabala lietotāju ir noslēgts, ir šo personu divpusēji slēgts līgums. Izmaiņas šajā līgumā vai tā pārjaunošana, jums stājoties līdzšinējā nomnieka vietā, iespējama tikai ar pašvaldības un tagadējā zemes nomnieka piekrišanu. Kā jau norādīts, pašvaldība šo zemesgabalu jums var arī pārdot. Iegūstot šo zemesgabalu īpašumā, noslēgtais nomas līgums jums būs saistošs un jums būs jāstājas pašvaldības kā zemes nomnieka vietā, ja nomas līgums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Ja nomas līgums nav reģistrēts zemesgrāmatā, tad, iegūstot zemesgabalu īpašumā, jums šis nomas līgums nebūs saistošs, tomēr jūs varēsiet zemes nomniekam piedāvāt šo nomas līgumu turpināt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas