E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33194
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kas jādara, lai legalizētu uzcelto ēku

J
jautā:
04. jūlijā, 2024
Eva

Labdien! Ir īpašums ar privātmāju, kas tika nojaukta zibens radīto bojājumu dēļ, bet uz palikušajiem mājas pamatiem ir uzcelta divstāvīga guļbūve. Pirmais stāvs ir apdzīvojams. 2. stāvā, lai tas būtu apdzīvojams, jāveic ļoti daudz darbu. Būvprojekta nav. Būvatļaujas nav. Šobrīd vēlos sakārtot visus papīrus, taču īsti nav skaidrs, ar ko sākt. Kāds būtu process? 

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
SIA “Deemarque”
Jānis Kononovs, izpilddirektors

Lai legalizētu esošo/nelikumīgu uzbūvēto būvapjomu, jādomā par dokumentācijas sakārtošanu. Tas, ka būve ir uzbūvēta, neizslēdz ēkas būvprojekta izstrādes procesu un būvatļaujas saņemšanu. Atbilstoši būvniecības normatīviem ēku ekspluatēt drīkst pēc tās nodošanas ekspluatācijā, kas ietver gan būvprojekta izstrādi, gan saskaņošanu vietējā būvvaldē. 

Vispirms jums būs nepieciešams topogrāfiskais plāns. Topogrāfiskais plāns ir skats no augšas uz jūsu zemesgabalu ar visu, kas ir tuvumā, ar komunikācijām, augstuma atzīmēm. Tas ir derīgs vienu (divus) gadus pēc tā izgatavošanas. Topogrāfisko plānu var pasūtīt pie mērniekiem. Topogrāfiskā plāna izstrāde zemesgabalam izmaksā aptuveni 250 eiro hektārā.  

Kad jums jau ir topogrāfiskais plāns, varat doties pie arhitekta. Līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, zemesgabala īpašumtiesību dokumentam (zemesgrāmatu apliecībai), zemesgabala robežplānam, būvju īpašumtiesību dokumentiem (ja uz zemesgabala jau atrodas būves), vēsturiskās būves (ugunsgrēkā cietušās ēkas) kadastrālajai uzmērīšanas lietai.  

Arhitektam kopā ar būvniecības speciālistu ir jāpārbauda uzbūvētās ēkas konstruktīvā noturība un jāveic ēkas izpilduzmērījumi. Pēc tam jāizstrādā ēkas pārbūves būvprojekts un jāsaņem būvatļauja.  

Būvatļauju izņem, kad mājas projekts tiek saskaņots vietējās pašvaldības būvvaldē: izstrādāts būvprojekts minimālā sastāvā (MBP) un būvprojekts (BP). Lai saskaņotu projektu, māja jānovieto uz zemesgabala, citiem vārdiem sakot, tā “jāpiesien” zemesgabalam. Šo darbu veic arhitekts uz mērnieka izveidotās topogrāfijas.

Kad būvvalde ir saskaņojusi MBP, tiek izdota būvatļauja ar projektēšanas nosacījumiem. Pēc šiem nosacījumiem arhitekts dod būvinženierim izstrādāt mājas konstruktīvo daļu, savukārt inženieri izstrādā projektus ūdensapgādes, kanalizācijas, elektrības pievadīšanai mājai.  

Kad šie projekti ir izstrādāti, tad arhitekts visas komunikācijas ievada inženiertīklu kopsavilkuma plānā. Tad tiek sagatavots vertikālais un pārsegumu plāns.  

Beidzot projektēšanas darbi ir pabeigti, atliek projektu saskaņot ar inženiertīklus ekspluatējošajiem uzņēmumiem un citām instancēm un iesniegt būvprojektu pilnā sastāvā (BP) vietējā būvvaldē. Pirms projekta saskaņošanas pasūtītājam jāsamaksā būvniecības nodeva attiecīgā novada būvvaldei par būvatļaujas izdošanu. Būvprojektam (BP) pēc likuma jābūt saskaņotam 30 darba dienu laikā, pēc kā būvvalde izdos būvatļauju ar projektēšanas nosacījumu izpildi.  

Nākamais solis: organizēt būvdarbu uzsākšanu. Privātpersonas būvdarbus var uzsākt, vēršoties pie apdrošinātāja, lai vienotos par apdrošināšanas polises izveidi būvniecības darbu veikšanai. Kādā no apdrošināšanas kompānijām apdrošiniet būvdarbu veikšanu, mērniekam pasūtiet būvasu nospraušanas aktu un iesniedziet tos būvvaldē. Būvvalde izsniegs būvatļauju ar būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi. Varat sākt būvniecību. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas