E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33188
Lasīšanai: 2 minūtes

Aprēķinot atvaļinājuma naudu, ņem vērā aktuālo darba līgumu

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
IVETA

Labdien! Ar domes lēmumu no šī gada 1. jūnija pašvaldības iestādēs tika noteikta 4 darba dienu nedēļa. No 3. jūnija aizgāju atvaļinājumā. Atvaļinājuma nauda tika aprēķināta par 4 darba dienām nedēļā, jo viena ir oficiāli brīva. Lūdzu, paskaidrojiet, vai par iepriekšējā gada atvaļinājumu, kad strādājām 5 dienas nedēļā, nepienākas atvaļinājums par 5 darba dienām nedēļā. Atalgojums no 1. jūnija tika samazināts par 20%, atvaļinājuma pabalsts arī noņemts, un atvaļinājuma nauda par iepriekšējo periodu arī samazinās par 20%. Cik tas ir godīgi un juridiski pareizi pret darbinieku? Paldies! 

A
atbild:
09. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma apmaksas kārtību un atvaļinājuma naudas aprēķinu nosaka Darba likuma 75. pants 

Darbiniekam atvaļinājuma laikā apmaksā tās dienas vai stundas, kas normālā kārtībā būtu bijušas darba dienas/stundas. To nosaka Darba likuma 75. panta astotā daļa 

Aprēķinot atvaļinājuma naudu, ņem vērā vidējo izpeļņu. Vidējo izpeļņu aprēķina par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. 

Jūsu gadījumā vidējā izpeļņa tiek aprēķināta par periodu decembris–maijs. Nezinot faktisko darba samaksas aprēķinu minētajā periodā, piemēram, vai tika maksāta tikai darba alga vai arī bija kādas piemaksas vai prēmijas, ir grūti spriest par atvaļinājuma naudas apmēru un tā samazinājumu.  

Ja jūsu darba līgums ir grozīts un ir nolīgts nepilns darba laiks (4 dienu darba nedēļa), tad jaunie darba līguma noteikumi ir saistoši, arī piešķirot darbiniekam atvaļinājumu.  

Darba likums šajā situācijā neparedz izņēmumus – tas nozīmē, ka darba devējs nav tiesīgs apmaksāt atvaļinājumu neatbilstoši faktiskajiem darba līguma nosacījumiem. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas