E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33124
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemesgabala noma nerada nomniekam būves īpašuma tiesību

J
jautā:
26. jūnijā, 2024
Jānis

Vēlos ar pašvaldību slēgt nomas līgumu par sakņu dārzu. Dārza teritorijā atrodas būve, kura nav nodota ekspluatācijā, ēkai ir piešķirts kadastra numurs. Ekspluatācija uzsākta 1974. gadā, bet, cik noprotu, tad ēka nav nodota ekspluatācijā. Kadastrālā uzmērīšana ir veikta 1999. gadā. Vai man kā zemes nomniekam ir tiesisks pamats uzsākt būves nodošanu ekspluatācijā, lai būtu iespējams privatizēt zemi un sakārtot būves dokumentus? Pieņemu, ka šīs ēkas ekspluatācijas dokumentiem ir noilgums un būtu nepieciešams sākt būves nodošanu ekspluatācijā no jauna. 

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauma Bērziņa, zvērināta advokāte

Zemesgabala noma nerada nomniekam būves īpašuma tiesību. Ja būve, kas atrodas uz iznomājamā zemesgabala, pieder nomniekam, tad nomniekam kā būves īpašniekam ir tiesības veikt visas nepieciešamās darbības, lai nodotu būvi ekspluatācijā un pēc nodošanas ekspluatācijā ierakstītu būvi zemesgrāmatā kā patstāvīgu īpašuma objektu. Veicot minētās darbības, vērā ņemami Civillikuma Lietu tiesību, likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” un ēku būvniecību reglamentējošie noteikumi. 

Ja zemesgabala nomnieks nav būves īpašnieks, tad noskaidrojams būves īpašnieks. Informācija par būves īpašnieku ļaus uzzināt, kāda varētu būt nomnieka turpmākā rīcība un iespējas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas