E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33105
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādu uzņēmējdarbības formu izvēlēties nekustamā īpašuma izīrēšanas biznesam

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
JĀNIS

Labdien! Vēlos uzsākt saimniecisko darbību (nodot īrei nekustamos īpašumus). Īpašumu iegādei tiks piesaistīts hipotekārais kredīts. Vēlos uzzināt, kuru nodokļu maksāšanas veidu izvēlēties, lai būtu iespējams maksāt nodokļus tikai par reālu peļņu, nevis no visiem ienākumiem. Ar to es domāju, ka nodokļus maksāju no starpības starp īres maksu un hipotēkas maksājumu, īpašuma nodokli, apdrošināšanu utt. Tāpat ar šāda veida saimniecisko darbību rodas izdevumi: auto uzturēšana, degvielas izmaksas, reprezentatīvie izdevumi, semināri utt. Kāds nodokļu maksāšanas modelis jāizvēlas, lai tos varētu ietvert attaisnojamos izdevumos? Ja ienākumus, kurus esmu guvis no īres, ieguldu saimnieciskās darbības attīstībā/paplašināšanā, iegādājoties vēl kādu nekustamo īpašumu ar mērķi to nodot īrei, vai man ir jāmaksā ienākumu nodoklis? Ja nav, tad kāds nodokļu maksāšanas modelis man ir jāizvēlas (SIA, pašnodarbinātais vai kāds cits)? 

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Savam biznesam var izvēlēties gan reģistrēt pašnodarbinātību, gan dibināt komercsabiedrību (SIA). Katrai uzņēmējdarbības formai ir atšķirīgas prasības nodokļiem, grāmatvedībai, atbildībai. 

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem soli pa solim ir paskaidrota Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnes norādē “Pirmie soļi nekustamā īpašuma izīrētājam”. Šeit pievienots metodiskais materiāls “Nodokļi no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem”. 

Visvienkāršākais veids ir maksāt likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” īres/nomas ieņēmumiem paredzēto 10% nodokli. Taču šajā gadījumā nodokļa piemērošanai nav iespējams atskaitīt citus saimnieciskās darbības izdevumus kā vien nekustamā īpašuma nodokli. 

Uzņēmējdarbības formas izvēlei tīmeklī ir atrodami informatīvie materiāli. Piemēram, “Swedbank” ir rīks – “Saimnieciskās darbības formas izvēles palīgs” –, kurā var meklēt arī kalkulāciju, ja plānotā darbības joma ir personīgā īpašuma izīrēšana vai iznomāšana. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas