E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33046
Lasīšanai: 4 minūtes

Pašvaldība likumā noteiktajā kārtībā palīdz ar sociālo mājokli

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Aivija Točēņuka

Man atteica vienīgo dzīvesvietu, sociālo dzīvokli, taču neizmaksāja pārcelšanās pabalstu, lai varu nopirkt sev citu dzīvesvietu. Tā vietā viltoja manu parakstu uz īres līguma un īres līguma pagarinājumiem un tagad pieprasa no manis īres maksu par visiem gadiem, kaut arī es dzīvoju izdemolētā dzīvoklī bez ērtībām, kurā nav vannas, dušas, siltā ūdens, aukstā ūdens krāni ir sabojāti, nav tualetes, nav plīts, kur gatavot ēst, nav ūdens skaitītāja un 7 gadus nav elektrības. Dzīvoju Tukuma novadā, Vānes pagastā. Ko man darīt?  

A
atbild:
27. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo dzīvokli nodod personas lietošanā, noslēdzot sociālā dzīvokļa īres līgumu. Likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā” noteikts: sociālā dzīvokļa īres līgumu noslēdz uz laiku, kas nav ilgāks par diviem gadiem. Pašvaldības atbildīgā institūcija ik pēc sešiem mēnešiem pārliecinās, vai nav zuduši apstākļi, uz kuru pamata sociālais dzīvoklis izīrēts attiecīgajai personai (ģimenei). Ja pēc līguma termiņa beigām persona (ģimene) nav zaudējusi tiesības īrēt sociālo dzīvokli, personai (ģimenei) ir tiesības prasīt, lai tiek noslēgts jauns sociālā dzīvokļa īres līgums. Ja pēc līguma termiņa beigām persona (ģimene) ir zaudējusi tiesības īrēt sociālo dzīvokli, tai ir tiesības prasīt pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā, ievērojot šā likuma noteikumus. 

Sociālā dzīvokļa īres maksu nosaka pašvaldības dome vai tās deleģēta institūcija. Sociālā dzīvokļa īres maksa ir zemāka par īres maksu, kas noteikta attiecīgās kategorijas pašvaldības īpašumā esošiem vai tās nomātiem dzīvokļiem, kurus izīrē, ievērojot šā likuma III nodaļas noteikumus. Ar sociālā dzīvokļa lietošanu saistītos maksājumus daļēji vai pilnībā sedz pašvaldība. 

Kārtību, kādā tiek noteikta sociālo dzīvokļu īres maksa un tā ar dzīvokļa lietošanu saistīto maksājumu daļa, kuru sedz pašvaldība, nosaka pašvaldības domes saistošie noteikumi. 

Pašvaldība savos saistošajos noteikumos sīkāk nekā likumā nosaka jautājumus, kas saistīti ar palīdzību dzīvojamo telpu nodrošināšanai. 

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 45Par kārtību, kādā Tukuma novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteic arī to, kādos gadījumos piešķir vienreizēju pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam un ar kādiem nosacījumiem remontu savā īpašumā veic pašvaldība. 

No jūsu informācijas nav secināms, uz kādu “pārcelšanās pabalstu” (jaunas dzīvesvietas iegādei) jums bija tiesības, ja pašvaldība bija piešķīrusi sociālo dzīvokli. 

Informācija par sociālo palīdzību jums jānoskaidro un dzīvojamo telpu jautājums jārisina savā pašvaldībā. 

Par jūsu paraksta viltojumu uz dokumentiem jāvēršas policijā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas