E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33013
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma tiesības

J
jautā:
17. jūnijā, 2024
Andris

Sveiki! Ir trīs dzīvokļu māja, kur dzīvokļi ir privatizēti, bet ap māju ir kopīpašums, un uz tā atrodas trīs padomju laikā celtas ēkas (šķūnis, garāža, daļēji sabrukusi kūts). Būvēšanas laiks nav zināms, jo nav nekādas dokumentācijas. Tās nav nevienā inventarizācijas lietā, nav noteiktas īpašuma tiesības, un tās nav reģistrētas būvvaldē. Viena dzīvokļa īpašnieks uzskata, ka tas ir viņa īpašums, un atsakās nojaukt. Vai attiecīgās celtnes ir uzskatāmas par nelegālām, ja tās būvētas padomju laikā un, mainoties dzīvokļu īpašniekiem, nav legalizētas? Vai mums kā līdzīpašniekiem ir tiesības tās nojaukt? 

A
atbild:
25. jūnijā, 2024

Pēc jautājumā sniegtās informācijas uz dzīvokļu īpašnieku kopīpašuma (zemes teritorijas) padomju laikā ir uzceltas dažāda veida būves, kuru īpašumtiesības nav reģistrētas zemesgrāmatā. Ja dzīvokļu īpašnieku starpā nav noslēgta atsevišķa vienošanās par kopīpašuma lietošanas tiesību noteikšanu un tiesībām vienam (vai vairākiem) īpašniekam apbūvēt kopīpašuma zemi, tad zeme un uz tās esošās ēkas ir visu triju dzīvokļu kopīpašums.  

Uz kopīpašumu un rīcību ar to ir attiecināma Civillikuma 1068. panta norma, kas paredz, ka rīkoties ar to drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt.  

Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā ir noteiktas dzīvokļu īpašnieku kopības tiesības.

Tādējādi, ja minētajām būvēm nav reģistrētas īpašumtiesības, dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par rīcību ar konkrētajām būvēm (tās nojaukt vai reģistrēt (kop)īpašuma tiesības zemesgrāmatā).  

Par īpašuma tiesību reģistrāciju padomju laikā celtajām ēkām un būvēm plašāk varat lasīt LV portāla publikācijās “Kā 1993. gadā celtu ēku nodot ekspluatācijā” un “Kā padomju laikā būvētu privātmāju nodot ekspluatācijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 275 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas