E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33277
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Dzīvokļa īpašuma izmantošana

J
jautā:
12. jūlijā, 2024
Zoja

Labdien! Mēs dzīvojam privatizētā pašvaldības mājā, kurā ir vairāki dzīvokļi. Kaimiņiene ierīkoja durvis uz ielas pusi un uzstādīja žogu. Tagad nav piekļuves mājas fasādei. Mēs gribējām aizdarīt caurumus mājas fasādes sienā, bet kaimiņiene teritorijā neielaiž, it kā tas būtu viņas privātīpašums. Viņa antisanitāros apstākļos tur suni, un no dzīvokļa nāk nepatīkama smaka, pa māju izplatās prusaki. Suns netiek vests pastaigās, tikai palaists īsā pavadiņā tai pašā nožogojumā. Viņas dzīvoklī dzīvo arī guļoša māte, ar kuru viņa pastāvīgi lamājas, suns rej jau no plkst. 4 rītā. Kaimiņiene uz aizrādījumiem nereaģē. Bija ieradušies pārstāvji no dzīvnieku policijas, izdeva brīdinājumu, bet nekas nemainās. Par uzstādīto žogu ir informēts namu pārvaldnieks, taču viņš situāciju nerisina. Kur man vērsties? Nevaru normāli izgulēties viņu lamāšanās dēļ, ir jāpacieš drausmīga smaka, kā arī nav iespēju saremontēt mājas fasādi. 

A
atbild:
19. jūlijā, 2024

Mājas durvju ierīkošana un žoga uzstādīšanas darbības, ja tas nav izdarīts, saskaņojot ar būvvaldi, ir vērtējamas kā patvaļīga būvniecība, un jums ir jāvēršas ar rakstveida iesniegumu vietējās pašvaldības būvvaldē.  

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka mājdzīvnieku labturības prasību ievērošanas uzraudzību un kontroli kā pašvaldību funkciju, tai skaitā noteic pienākumu savā administratīvajā teritorijā veikt pārbaudes mājdzīvnieku turēšanas vietās. Līdz ar to minētā jautājuma tiesiskai noregulēšanai jums jāvēršas pašvaldības policijā ar atbilstošu iesniegumu (par sabiedriskās kārtības traucēšanu un dzīvnieka turēšanu nelabvēlīgos apstākļos). 

Attiecībā uz dzīvokļa īpašuma stāvokli un antisanitārajiem apstākļiem tajā paskaidrojams, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 14. pantu dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tai skaitā sanitārās un ugunsdrošības normas, tādējādi radot aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei. Prasību par dzīvokļa īpašuma atsavināšanu šā panta trešajā daļā noteiktajos gadījumos var celt dzīvokļu īpašnieku kopība vai ikviens dzīvokļa īpašnieks. 

Par jūsu vēlmi veikt mājas fasādes remontu paskaidrojams, ka mājas fasāde ir dzīvokļu īpašnieku kopīpašums (Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta izpratnē) un jums vienpersoniski nav tiesību veikt darbības ar kopīpašumu. Ja kopīpašumam (fasādei) ir nepieciešams remonts, par to jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas