E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33003
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Latvijā pensija ir ienākums, kas tiek aplikts ar nodokli

J
jautā:
17. jūnijā, 2024
Kristīne

Labdien! Es sešus gadus oficiāli strādāju Eiropas Savienības Komisijā par kontrakta aģentu. Katru mēnesi no algas konkrēta summa tika ieskaitīta obligātajā pensijas fondā (tas atbilst Latvijas pensiju fonda līmenim Nr. 1). Līgumam beidzoties, iekrātā summa tika pārskaitīta uz Komisijas noteikto pensijas apdrošināšanas fondu, un fondam bija jāgarantē, ka šai summai varēšu piekļūt tikai tad, kad sasniegšu 60 gadu vecumu, kas ir noticis. Pensijas apdrošināšanas fonds tagad vēlas pārskaitīt šo pensijas uzkrājumu uz manu privāto bankas kontu pēc manas izvēles. Ja es šo summu vēlos ieskaitīt savā Swedbank Latvija kontā, vai man ir jāmaksā nodoklis? Ja jā, tad cik liels? Es nedzīvoju Latvijā kopš 2010. gada. Vai man par šo ienākumu būs jāiesniedz VID gada ienākumu deklarācija?  Vēlos uzsvērt, ka pensija no algas nebija brīvprātīgs maksājums pēc mana pieprasījuma, bet obligāts maksājums pensiju fondā. Paldies! 

A
atbild:
28. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā pensijas neatkarīgi no to izmaksas avota ietver Latvijas rezidenta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamajā ienākumā. Latvijas rezidenta ar nodokli apliekamo ienākumu veido gan Latvijas, gan ārvalstu pensijas. 

Uz personām, kas bijušas nodarbinātas Eiropas Savienības institūcijās, attiecas īpaša sociālā nodrošinājuma sistēma. Piemēram, personām, uz kurām attiecās Eiropas Savienības Civildienesta noteikumi un Savienības pārējo darbinieku nodarbināšanas kārtība, ir saistoša Padomes 1968. gada 29. februāra regula (EEK, Euratom, EOTK) Nr. 259/68, ar ko nosaka Eiropas Kopienu Civildienesta noteikumus un Pārējo darbinieku nodarbināšanas kārtību (Civildienesta noteikumi). 

Saskaņā ar regulu Eiropas Savienības (ES) iestāžu darbiniekam, kurš pievienojies ES pensiju shēmai, ir tiesības pieprasīt savu Latvijā valsts obligātajā pensiju apdrošināšanas sistēmā uzkrāto pensijas kapitālu nodot ES pensiju shēmai. Tāpat var arī pieprasīt ES pensiju shēmā uzkrāto pensijas kapitālu nodot Latvijas valsts obligātajai pensiju apdrošināšanas sistēmai. 

Par nodokļa piemērošanu konkrētajā situācijā jums jāinteresējas bankā, uz kuru tiks pārskaitīts pensijas kapitāla uzkrājums, un Valsts ieņēmumu dienestā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas