E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24900
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai uzņēmuma kases aparātu var izmantot vēl kāda persona – pašnodarbinātais

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2021
Jūlija

Labdien! Vai pašnodarbināta persona (frizieris), slēdzot darba vietas nomas līgumu ar uzņēmumu (salonu), var izmantot uzņēmuma kases aparātu un bankas terminālu norēķiniem ar klientu? Darba attiecību pazīmju nav, speciālists nāk pēc vajadzības, ļoti neregulāri. Kādi tiesību akti regulē šo jomu? Mērķis ir nodrošināt ērtus norēķinus klientiem.

A
atbild:
04. februārī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Atbilstoši normatīvajam regulējumam darījumu reģistrēšanai lieto tikai tādus kases aparātus, kas ir reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā (turpmāk – VID) uz lietotāja vārda1. Līdz ar to nodokļu maksātājs nevar izmantot citam nodokļu maksātājam lietošanā reģistrētu kases aparātu. Arī POS termināli norēķiniem var izmantot tikai attiecīgais uzņēmums. POS terminālim ir piesaistīti uzņēmuma konti, uz kurieni uzņēmums pārskaita savu iekasēto samaksu. Normatīvajā regulējumā uzņēmumam ir noteikts pienākums izdrukāt un uzglabāt kases aparāta Z pārskatus un POS termināļa pārskatus2 (šie pārskati atspoguļo uzņēmuma darījumu kopsummas). Tādējādi nav iespējama jautājumā aprakstītā situācija, kur pašnodarbinātā persona (frizieris) izmanto cita uzņēmuma kases aparātu un POS termināli.

Vienlaikus informējam, ka ir noteikti gadījumi, kad nodokļu maksātāji darījumu reģistrācijai var nelietot kases aparātu3. Piemēram, darījumu reģistrācijai var nelietot kases aparātu, pēc klienta pieprasījuma izsniedzot VID reģistrēto kvīti, ja struktūrvienībā vidējie ieņēmumi mēnesī nepārsniedz sešas minimālas darba algas. Vidējos ieņēmumus mēnesī aprēķina, trijos iepriekšējos kalendāra mēnešos gūto ieņēmumu kopējo summu izdalot ar trīs4.

__________

1 Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 9.1. apakšpunkts.

2 Turpat, 34., 58. punkts.

3 Turpat,  82.82.182.284. un 85. punkts.

4 Turpat, 82.1.3. apakšpunkts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas