E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32981
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rīkoties, ja cita zemesgabala īpašnieka rīcības dēļ nevar piekļūt savam zemesgabalam

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Sandris

Sveiki! VAS Valsts nekustamie īpašumi tirgo ceļu, kas pieved pie mūsu zemes īpašuma (jaunbūves). Pašvaldībai minētais ceļš nebija saistošs. Vai es kā zemes un mājas īpašnieks esmu pasargāts, ja kāda cita persona ceļu iegādājas un uzliek liegumu iebraukt? Paldies!

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Jūs kā nekustamā īpašuma īpašnieks noteikti esat pasargāts, jo jebkurā brīdī ir tiesības prasīt ceļa servitūta nodibināšanu, lai piekļūtu savam īpašumam, proti, būtu tiesības izmantot citu zemesgabalu. 

Civillikuma 1130. pants noteic, ka servitūts ir tādas tiesības uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesības uz to ir lietošanas ziņā aprobežotas kādai noteiktai personai vai zemesgabalam par labu. Civillikuma 1231. pants paredz, ka servitūtu nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu.  

Ņemot vērā minēto, vispirms būtu jāpanāk ceļa servitūta dibināšana vienošanās ceļā ar blakus esošā zemesgabala īpašnieku, bet, ja tas nav iespējams, ir tiesības vērsties tiesā par servitūta nodibināšanu. Jāņem vērā, ka no servitūta izrietošās lietu tiesības ir nodibinātas un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās. Līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemesgrāmatās var prasīt katra puse, ja vien ir izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi (Civillikuma 1235. pants). 

Vairāk par ceļa servitūtu iespējams uzzināt LV portāla raidījumā “Zini savas tiesības!” un publikācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas