E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32976
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Personu izlikšana no dzīvojamās telpas ir pieļaujama vienīgi tiesas ceļā

J
jautā:
14. jūnijā, 2024
Mārtiņš

Labdien! Manā īpašumā, kurā pirms nāves dzīvoja mana vecāmāte, šobrīd nelikumīgi, bez jebkāda rakstveida līguma turpina dzīvot mans onkulis. Vēlos dzīvokli pārdot, taču onkulis īpašumu neatbrīvo un nenorēķinās par komunālajiem pakalpojumiem. Kā risināt šo jautājumu? 

A
atbild:
26. jūnijā, 2024

Personu izlikšana no dzīvojamās telpas ir pieļaujama vienīgi tiesas ceļā, pat ja persona jūsu īpašumā uzturas bez jebkāda tiesiska pamata. LV portālā nesen publicētajā e-konsultācijā “Personas tiesības uz mājokļa neaizskaramību ir primāras attiecībā pret nekustamā īpašuma tiesībām” Valsts policija skaidro, ka jautājums par personas piespiedu izlikšanu ir risināms tiesas ceļā. Gadījumā, ja dzīvojamās telpas īpašnieks uzskata, ka personai nav tiesiska pamata lietot tās aizņemto dzīvojamo telpu, dzīvojamās telpas īpašniekam jāvēršas tiesā ar prasību par personas izlikšanu. Personas izlikšana no dzīvojamās platības bez tiesas lēmuma uzskatāma par tīšu, prettiesisku un sodāmu darbību.  

Tātad jautājums risināms, ceļot tiesā prasību par onkuļa izlikšanu no jūsu īpašuma. Minētajā prasības pieteikumā varat ietvert lūgumu, kas attiecas uz dzīvojamās telpas lietošanu saistīto maksājumu parādu piedziņu no jūsu onkuļa. Prasības pieteikums noformējams atbilstoši Civilprocesa likuma 128. panta nosacījumiem. Tomēr būtu ieteicams pirms vēršanās tiesā saņemt kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta konsultāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas