E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32943
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kā jārīkojas, ja laulības šķiršanas procesā piedzimst bērns

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Anna

Labdien! Situācija ir šāda: tiesā sniegšu prasības pieteikumu par laulības šķiršanu. Ar atbildētāju kopīgi bērni nav dzimuši, bet esmu stāvoklī no atbildētāja. Kā būs jārīkojas, ja laulības šķiršanas procesā piedzims bērniņš? Jāsniedz atsevišķs pieteikums tiesai par saskarsmi un uzturlīdzekļiem, ja būs strīds, vai jāpievieno jau ierosinātajai lietai papildu prasījums? 

A
atbild:
26. jūnijā, 2024

Ceļot tiesā prasību par laulības šķiršanu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 235.¹ panta pirmās daļas 3. punktu prasības pieteikumā jānorāda, vai puses ir vienojušās par bērna aizgādību, otra vecāka saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, uzturlīdzekļiem un laulības laikā iegūtās mantas sadali vai piesaka attiecīgus prasījumus. Prasības pieteikumā jūs varat norādīt to, ka gaidāt bērnu no atbildētāja, taču attiecīgi prasījumi ceļami jau pēc bērna piedzimšanas.  

Civilprocesa likuma 74. panta trešās daļas 3. punkts noteic, ka prasītājs ir tiesīgs rakstveidā grozīt prasības pamatu vai priekšmetu vai palielināt prasījumu apmēru, iekams nav uzsākta lietas izskatīšana pēc būtības. Tomēr arī tad, ja bērna piedzimšanas brīdī jau tiks uzsākta laulības šķiršanas lietas izskatīšana pēc būtības, būtu ieteicams iesniegt tiesā prasības pieteikuma grozījumus ar jauniem prasījumiem par bērna aizgādību, saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību un uzturlīdzekļiem, ja vecāki savā starpā nevar vienoties par šiem jautājumiem. Šeit būtu jāatsaucas uz Civilprocesa likuma 238. panta pirmo daļu, kas noteic, ka lietā par laulības šķiršanu vai neesamību prasījumi, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, izspriežami vienlaikus. Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 6. panta nosacījumiem tiesiskajās attiecībās, kas skar bērnu, bērna tiesības un intereses ir prioritāras. 

Jebkurā gadījumā par prasības grozījumu pieņemšanu vai nepieņemšanu lems tiesa, kas izskatīs jūsu lietu. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas