E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32902
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Nesošās konstrukcijas un ēkas stabilitāte

J
jautā:
07. jūnijā, 2024
Mila

Man ir jautājums par gadījumiem, kad dzīvokļa pārbūves iespējas var saskaņot būvvaldē. Piemēram, daudzdzīvokļu mājas viena dzīvokļa īpašnieks ir saskaņojis būvvaldē sava dzīvokļa nesošās sienas nojaukšanu, ko ir izdarījis, it kā savācot nama balsstiesīgo iedzīvotāju balsu vairākumu. Ja nākotnē šai padomju laikos celtajai mājai, kurai jau ir beidzies sākotnēji noteiktais ekspluatācijas termiņš, būs problēmas saistībā ar nesošās sienas nojaukšanu, kas pazemina mājas stabilitāti, kurš uzņemsies atbildību par konkrēto faktu? Vai tā būs būvvalde? Cik lielā mērā?

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 907 “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu” 1. pielikumā norādīts dzīvojamo māju iedalījums kapitalitātes grupās atbilstoši lietotajiem materiāliem, konstrukcijām un vidējam kalpošanas ilgumam. 

LV portāls iepriekš ir skaidrojis, ka atbilstoši normatīviem dažādu tipveida projektu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku vidējais kalpošanas laiks ir 60 gadi. Taču to faktisko kalpošanas laiku ietekmē vairāki apstākļi, tai skaitā ēku īpašnieku un pārvaldnieku ieinteresētība būvi regulāri apsekot, savlaicīgi identificēt un novērst iespējamās neatbilstības. 

MK noteikumi Nr. 907 noteic, ka dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un inženiertīklu tehnisko apkopi, vizuālo apskati, tehnisko apsekošanu un bojājumu novēršanu nodrošina dzīvojamās mājas pārvaldītājs saskaņā ar šiem noteikumiem un standartu LVS 1077:2023 “Dzīvojamo māju teritorijas, būvkonstrukciju, iekārtu un inženiertīklu vizuālā apskate un tehniskā apkope”. 

Noteikumu grozījumi paredz, ka standartu piemēros no 2025. gada 1. janvāra. 

Dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un inženiertīklu tehniskās apkopes intervālus un darbības nosaka ražotājs vai normatīvie akti. Ja nav pieejama ražotāja instrukcija vai minētos intervālus un darbības nenosaka normatīvie akti, tās nosaka dzīvojamās mājas pārvaldītājs. 

Dzīvojamās mājas un tai piederīgo ēku pamatkonstrukciju profilaktiskā apsekošana notiek reizi gadā. 

Reizi gadā veicama dzīvojamās mājas un tai piederīgo ēku iekštelpu grīdu, griestu un sienu virsmu vizuālā apskate, lai konstatētu, vai nav radušās plaisas, nosēdumi vai kondensāts, kā arī citi pelējumu veicinoši faktori vai pelējuma sēne. 

Veicot attiecīgās profilaktiskās apskates, pārvaldnieks konstatē veicamos darbus un mājas stāvokli. 

Saistībā ar būvvaldes lēmumu atļaut dzīvokļa nesošās sienas nojaukšanu, atbildība jāuzņemas lēmuma pieņēmējam. 

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē varat ierosināt jautājumu par uzdevuma došanu mājas pārvaldniekam, lai tiktu papildus pārbaudītas visas nesošās konstrukcijas un ēkas stabilitāte.

Vairāk par to, kādā stāvoklī Latvijā ir daudzdzīvokļu nami un kam jāpievērš uzmanība, varat lasīt LV portāla publikācijā “Kādā stāvoklī ir daudzdzīvokļu ēkas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas