E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32898
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantas glabātājam ir jāuzņemas atbildība par nepienācīgi uzglabātām lietām

J
jautā:
07. jūnijā, 2024
Andris Krols

Labdien! Pirms 10 gadiem sieva radiem pārdeva mantojumā saņemtu zemi. Uz zemesgabala palika celtniecības vagoniņš un tajā dažādas mantas, kā arī daudz metāla konstrukciju. Bija noslēgta mutiska vienošanās par to, ka vagoniņš un citas mūsu lietas  var palikt uz zemesgabala tik ilgi, cik būs nepieciešams, jo tās netraucējot. Neilgi pēc tam es aizbraucu strādāt uz ārzemēm  un savu īpašumu neuzraudzīju. Atgriežoties mājās, secināju, ka viss man piederošais ir izsaimniekots un pārdots. Kādas ir manas izredzes piedzīt zaudējumus? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jūsu noslēgtā vienošanās pēc sava satura atbilst darījumam, ko civiltiesībās dēvē par glabājuma līgumu. Atbilstoši Civillikuma 1968. pantam ar glabājuma līgumu glabātājs uzņemas uzglabāt kustamo lietu, ko viņam nodevis glabājuma devējs. Glabātājam rūpīgi jāglabā viņam uzticēta lieta un nav tiesību pašam glabājamo lietu lietot vai to atsavināt. Lietas glabātājam jāatdod glabātā lieta nebojāta, tiklīdz glabājuma devējs to pieprasa. Glabātājam turklāt visā glabāšanas periodā jāatbild par katru savu neuzmanību, bet, ja glabātājs uzņemas lietu glabāt bez atlīdzības, tad viņš atbild tikai par ļaunprātību vai rupju neuzmanību (skatīt Civillikuma 1972.1975. pantu). 

Rezumējot minēto, nekustamā īpašuma īpašnieks, kura faktiskajā valdījumā atradās vagoniņš ar mantām, iespējams, kā mantas glabātājs ir pārkāpis jūsu noslēgto vienošanos, likuma prasības. Šāds secinājums dod pamatu apsvērt jūsu tiesības vērst savus prasījumus pret vainīgo personu par zaudējumu piedziņu. Tomēr ir jārēķinās ar to, ka tiesvedības gadījumā jums varbūt būs pienākums pierādīt šāda mutiska glabājuma līguma pastāvēšanu, jādod ticamas ziņas par mantas īpašumtiesībām, to vērtību, nodarītajiem zaudējumiem u. tml. Turklāt, ņemot vērā minēto laika periodu, ir jāpārliecinās, vai jūsu iespējamajiem prasījumiem nav iestājies noilgums. Saskaņā ar Civillikuma 1895. pantu visas saistību tiesības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai nav likumā noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas