E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32852
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pārdzīvojušais laulātais saņem pusi no mantojuma

J
jautā:
04. jūnijā, 2024
Olga

Labdien! Esmu līdzaizņēmējs vīra ņemtajam hipotekārajam kredītam (nopirkta māja). Māja tika iegādāta laulības laikā. Vai vīra nāves gadījumā māja ir mantojums? Kam būs prioritāte mantojuma tiesībās  man kā laulātajam un līdzaizņēmējam vai asinsradiniekiem (vīra vecākiem)? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijā manta tiek mantota trīs veidos: 

  • likumiskā ceļā, kuru nosaka Civillikums (CL) un kurā mantinieku loks ir skaidrs; 
  • ar testamentu, kurā mantojuma atstājējs pauž savu pēdējo gribu; 
  • ar mantojuma līgumu. 

CL noteic, kas ir personas mantinieki un kā dalās mantojums, ja persona nomirst un nav ne testamenta, ne mantošanas līguma vai ja tie nav spēkā. Civillikuma 391. pants paredz, ka pēc likuma mantot tiek aicināti: laulātais, radinieki, adoptētie. 

Atbilstoši CL 392. pantam pārdzīvojušais laulātais manto no mirušā, neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību veids pastāvējis starp laulātajiem laulības laikā. 

Savukārt CL 396. pantā noteikts: “Ja mirušam laulātam nepaliek ne lejupējo, ne adoptēto vai ja minētās personas atkrīt, pārdzīvojušais laulātais saņem pusi no mantojuma un bez tam dzīvokļa iekārtu. Ja mirušam laulātam nepaliek ne lejupējo, ne adoptēto, ne augšupējo, ne īsto brāļu vai māsu vai to bērnu, ne pusbrāļu vai pusmāsu vai to bērnu vai ja minētās personas atkrīt, tad visu mantojumu dabū pārdzīvojušais laulātais.” 

Tas nozīmē, ka vīra nāves gadījumā likumiskā ceļā jūs varat mantot pusi no mantojuma. Otra puse parasti pienākas bērniem. Taču, ja bērnu nav, otru pusi manto pārējie radinieki. 

Proti, likumiskā ceļā vienmēr manto laulātais un bērni. Ja bērnu nav, laulātajam mantojums jādala ar tālākas pakāpes radiniekiem. 

Vairāk par attiecīgo tēmu varat lasīt LV portāla publikācijā “Kā sakārtot mantojumu, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem”. 

Jautājumā nav norādīts, kā iegādātais īpašums tika reģistrēts zemesgrāmatā, proti, uz viena aizņēmēja vai uz abu vārda (ja uz abu vārda, kādās proporcijās). 

Ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā tikai uz vīra vārda, vīra nāves gadījumā jūs mantosiet pusi no īpašuma, bet otru pusi – bērni (ja tādu nav, tad tuvākie augšupējie, kas šajā situācijā ir vīra vecāki). 

Ja īpašums zemesgrāmatā reģistrēts uz jūsu abu vārda (puse vīram, puse sievai), tad vīra nāves gadījumā jūsu puse īpašuma paliek neskarta, taču vīra pusi nāksies dalīt uz pusēm vai nu ar bērniem, vai, ja tādu nav, ar vīra vecākiem. 

Ja vīrs vēlas, lai viņa nāves gadījumā attiecīgo īpašumu mantotu tikai sieva, jāraksta testaments vai jāslēdz mantojuma līgums. 

Testaments ir vienpusējs darījums, to raksta cilvēks, kuram pieder manta. Testamentu var mainīt jebkurā laikā, un tas nav garants, ka mantinieki kaut ko saņems. 

Turpretī mantojuma līgums ir vismaz divpusējs darījums, kurā ir mantojuma atstājējs un nākamais mantinieks, un viņi slēdz darījumu. Piemēram, vienojas, ka mantojumā būs māja. Konkrētais līgums tiek ierakstīts zemesgrāmatā. Tāpat līgumā var vienoties, ka īpašumu mantojuma atstājēja dzīves laikā nedrīkst ne pārdot, ne dāvināt, ne rīkoties kaut kā citādi. Respektīvi, mantiniekam ir garantija, ka vienošanās netiks grozīta un viņš mantojumu saņems. 

Mantojuma līgumu atcelt vai mainīt atstājējs var tikai ar mantas saņēmēja piekrišanu. Savukārt testamentu iespējams mainīt kaut vai katru dienu. 

Gan mantojuma līgums, gan testaments stājas spēkā pēc cilvēka aiziešanas mūžībā. 

Lai saņemtu precīzas atbildes par mantošanas tiesībām jūsu gadījumā (katra situācija jāvērtē individuāli, zinot visu nepieciešamo informāciju), iesakām vērsties pie notāra, kas minētās lietas pārzina un kārto katru dienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 224 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas