E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32813
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Slēptas novērošanas veikšana darba vietā

J
jautā:
28. maijā, 2024
Mairis

Labdien! Esmu atklājis, ka mani darba vietā noklausās un ar kaut kādas ierīces un programmas, kas ir viņu telefonā, palīdzību redz, ko es daru internetā. Tajā ir iesaistīti vairāki mani darba kolēģi. Iespējams, es attiecīgo iekārtu esmu atradis. Kur man vērsties? Kā to var noformulēt iesniegumā? Kur man nest iekārtu? Tā ir diezgan labi iemontēta pārnēsājamā rokas lampā. Internetā lasīju, ka šādas darbības var veikt tikai policija, bet viņi ir parasti strādnieki. Tajā ir iesaistīti cilvēki no firmas vadības.

A
atbild:
05. jūnijā, 2024

Personas (darbinieka) videonovērošana darba vietā ir fizisko personu datu apstrāde, kas ir pakļauta Vispārīgās datu aizsardzības regulai 2016/679 (Regula) un Latvijas Republikas nacionālajiem tiesību aktiem. Darbinieka novērošanu darba vietā ir iespējams veikt, izvērtējot Regulas 5. un 6. panta priekšnosacījumus, taču jāņem vērā, ka sistemātiska darbinieka darbību novērošana (piemēram, videonovērošana), kā arī darbību veikšanas regulāra novērošana ir vērtējama kritiski un var tikt attaisnota tikai ar būtiskiem drošības apsvērumiem. Jebkurā gadījumā darbinieka internetā veikto darbību novērošanas darba vietā gadījumā darbinieks par to jāinformē. Turklāt šāda veida monitoringam jābūt veiktam ciešā kopsakarībā ar darba devēja apstiprinātajām politikām, instrukcijām un citiem iekšējiem tiesību aktiem, kas reglamentē drošības pārvaldību attiecīgajā darba vietā. Darbinieku darbību internetā slēpta novērošana vērtējama ļoti kritiski, un tāda var tikt piemērota, lai atklātu noziedzīgu nodarījumu veikšanu darba vietā (piemēram, aizsargājamas informācijas pārsūtīšanu neautorizētām personām, kas darba devējam var nodarīt būtisku kaitējumu).  

Otrs jautājums, kas nav skaidrs, vai tehnoloģiskais aprīkojums (iekārtas un programmatūra), ar ko tiek veiktas minētās darbības, darba devējs ir iegādājies un lieto likumīgi. Tas ir, vai attiecīgo iekārtu izmantošana (iegādāšanās un pielietošana) ir Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma pārkāpums.  

Stratēģiskas nozīmes preču aprites likums nosaka aizliegumu fiziskajām personām iegādāties, glabāt un lietot iekārtas un ierīces audioinformācijas ieguvei slēptā veidā, iekārtas un ierīces slēptai videonovērošanai vai videodokumentēšanai, iekārtas un ierīces analogo, ciparu vai mobilo telekomunikāciju sarunu vai citas informācijas pārtveršanai no tehniskajiem līdzekļiem vai sakaru kanāliem slēptā veidā, iekārtas un ierīces slēptai iekļūšanai telpās, transportlīdzekļos vai citos objektos, kā arī iekārtas un ierīces operatīvās darbības pasākumu traucēšanai. 

Savukārt juridiskās personas ir tiesīgas glabāt, ražot, transportēt, realizēt, apkalpot, saņemt eksporta, importa, tranzīta un pārvietošanas licences visām iepriekš minētajām ierīcēm, ja tām ir Iekšlietu ministrijas speciālā atļauja (licence) komercdarbībai ar konkrētajām iekārtām. 

Minētā jautājuma izskatīšana ir Valsts policijas kompetencē. Tas nozīmē, ka jums jāvēršas ar iesniegumu Valsts policijā, norādot uz slēptas novērošanas iekārtu un programmatūras izmantošanu darba vietā un lūdzot attiecīgo iekārtu izņemt un veikt nepieciešamo ekspertīzi. Gadījumā, ja atklāsies slēptas novērošanas fakts, jums ir tiesības par darba devēja rīcību iesniegt sūdzību Datu valsts inspekcijā

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 265 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas