E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32726
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
1
3
1

Nekustamā īpašuma atsavināšanai bijušā laulātā piekrišana nav nepieciešama

J
jautā:
21. maijā, 2024
Valerijs

Labdien! Esmu dzīvokļa īpašnieks Latvijā. Kad īpašums tika nopirkts, biju laulībā ar Krievijas pilsoni, kuras pastāvīgā dzīvesvieta bija un arī šobrīd ir Krievijā. Gribu pārdot dzīvokli. Bijusī sieva, ar kuru esmu šķīries no 2017. gada, nekad nebija maksājusi kaut vai daļu no komunālajiem maksājumiem un nodokļiem. Kādas ir manas tiesības un iespējas? Kādi dokumenti ir nepieciešami? Paldies! 

A
atbild:
28. maijā, 2024

Civillikuma 77. pants noteic, ka tiesa/notārs laulību nešķir, ja laulātie nav vienojušies par kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem, kopīgās mantas sadali. Tātad, ja dzīvoklis pēc laulības šķiršanas palika jūsu īpašumā, var secināt, ka starp jums ar bijušo sievu nebija strīdu par dzīvokļa sadali un tas pēc laulības šķiršanas palika jūsu īpašumā. Līdz ar to jums ir tiesības atsavināt minēto dzīvokli.  

Lai atsavinātu nekustamo īpašumu, ir nepieciešams attiecīgs atsavināšanas dokuments. Jūsu gadījumā tas būs pirkuma līgums. Pirkuma līgumu var sagatavot zvērināts notārs vai kvalificēts jurists. Lai jaunā dzīvokļa īpašnieka īpašuma tiesības tiktu ierakstītas zemesgrāmatā, vajadzīgs nostiprinājuma lūgums, kas iesniedzams attiecīgās zemesgrāmatu nodaļas piekritīgajā tiesā. Nostiprinājuma lūgumu sagatavo zvērināts notārs. Pēc tam nostiprinājuma lūgums kopā ar pirkuma līgumu, valsts un kancelejas nodevu samaksu apliecinošajiem dokumentiem iesniedzami attiecīgās zemesgrāmatu nodaļas piekritīgajā tiesā. Valsts un kancelejas nodevu apmēru var aprēķināt zemesgrāmatas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 224 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas