E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32701
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai darba ņēmējam ir tiesības uz slimības pabalstu, ja pirms darbnespējas veiktas 10% iemaksas no pašnodarbinātības

J
jautā:
19. maijā, 2024
Diāna

Labdien! Esmu vienlaikus pašnodarbināta persona un darba ņēmējs. Esošajā mēnesī esmu uz darbnespējas lapas, un tā ilgstoši turpināsies. Vai man ir tiesības saņemt slimības pabalstu, ja saslimšanas brīdī saglabājās abi statusi un kā pašnodarbinātai personai iemaksas līdz saslimšanas brīdim bija veiktas tikai 10% apmērā? Vai pašnodarbinātai personai saslimšanas brīdī bija nepieciešams veikt VSAOI pilnā apmērā? 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī ir mazāks par minimālo algu (šogad 720 eiro), valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir 10% no faktiskā ienākuma. Likme paredz apdrošināšanu tikai valsts pensijai. Tāpēc pašnodarbinātā ienākumi netiek ņemti vērā slimības pabalsta (par darbnespējas lapas B periodu) apmēra noteikšanai un slimības pabalsts tiek aprēķināts tikai no darba algas. 

Darba ņēmējs ir apdrošināts visiem gadījumiem: valsts pensijai, bezdarbam, pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, invaliditātei, maternitātei, paternitātei un slimībai, kā arī vecāku apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai. 

Ja pašnodarbinātā ienākumi sasniedz 720 eiro mēnesī, tad jāveic iemaksas pēc pilnas likmes (31,07%). Maksājot attiecīgo likmi, pašnodarbinātais ir apdrošināts pensijai, invaliditātei, maternitātei, paternitātei un slimībai, vecāku un veselības apdrošināšanai. 

Darba ņēmēja tiesības uz slimības pabalstu neietekmē tas, ka pirms darbnespējas viņš no pašnodarbinātā ienākuma maksājis VSAOI 10% apmērā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas