E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33872
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba ņēmējai ir tiesības uz maternitātes pabalstu

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Alla

Labdien! Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts pirms un pēc dzemdībām, un vai manā situācija tas vispār tiks piešķirts? Man 20. novembrī ir jāatgriežas darbā no pirmā BKA, taču es tagad esmu otra bērna gaidībās un sanāk, ka pirmsdzemdību slimības lapa tiks atvērta no 10. marta. Es gribētu pagarināt BKA (uz sava rēķina) līdz tam brīdim, kad iešu pirmsdzemdību slimības atvaļinājumā. Vai varu saņemt maternitātes pabalstu, ja no BKA uzreiz iešu uz pirmsdzemdību atvaļinājumā? Ja es tomēr iešu strādāt, kā paredzēts no 20. novembra, tad kā aprēķinās maternitātes pabalstu? Paldies! 

A
atbild:
16. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba attiecības turpināsiet, tad jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu kā darba ņēmējai, kad ārsts būs izsniedzis darbnespējas lapu B grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam. 

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu: par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Noteiktajā 12 mēnešu periodā netiek ieskaitīts bērna kopšanas atvaļinājums; bezalgas atvaļinājums, ko piešķir sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu; pārejoša darbnespēja (darbnespējas lapa B); grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienas. 

Ja visā 12 mēnešu periodā ienākumi nav bijuši minēto iemeslu dēļ, tad vidējo algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms atvaļinājumu un pārejošas darbnespējas periodiem  no ienākumiem, kas pirms šiem periodiem ir gūti strādājot. 

Savukārt, ja atsāksiet strādāt, tad vidējās iemaksu algas aprēķina 12 mēnešos ietilps periods, kurā būs darba ienākumi (būs apdrošināšanas iemaksas kā darba ņēmējai), un vidējo iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķinās no šiem ienākumiem. 

Darbiniekam ir Darba likuma 156. panta pirmajā daļā noteiktās tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu – līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu.  Darba devējs šo atvaļinājumu piešķir, bet neapmaksā.  

Konkrētajā situācijā par tiesībām uz pabalstu un tā aprēķināšanu jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas