E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32692
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kad aizdevums fiziskajai personai ir apliekams ar nodokli

J
jautā:
18. maijā, 2024
Aivis

Labdien! 08.02.2008. noslēdzām savstarpēju līgumu par 16 000 eiro aizdevumu. Ir līgums ar aizdevuma atmaksas grafiku. Likuma regulējuma vēl nebija. Atlikusī summa ir 5700 eiro. Vai uz mani attiecas nodokļa ieturējums?

A
atbild:
22. maijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 1934. pantu aizdevējam ir pienākums atdot saņemto aizdevumu tādā pašā daudzumā, kādā tas tika saņemts. Ja aizdevējs no aizdevuma vēlāk nav atteicies, saņemtais aizdevums aizdevējam būs jāatmaksā, tādējādi ar ienākuma nodokli apliekamu ienākumu tas aizdevējam neveido.  

Tomēr likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.1 pants paredz izņēmumu, kad aizdevums ir uzskatāms par ienākumu, no kura jāmaksā nodoklis. Proti, panta pirmā daļa noteic, ka ienākumiem pielīdzina tādu aizdevumu vai tā daļu, ko fiziskā persona nav atmaksājusi sešu mēnešu laikā pēc aizdevuma līgumā noteiktā aizdevuma atmaksas termiņa, bet ne ilgāk kā 66 mēnešu laikā no aizdevuma izsniegšanas dienas.  

Jūsu gadījumā nav zināms aizdevuma izsniegšanas brīdis. Taču, ja tiek ievērots noslēgtais aizdevuma atmaksas grafiks un neiestājas pantā minētais sešu mēnešu atmaksas kavējums, konkrētais aizdevums nebūs uzskatāms par ieņēmumu, kas būtu apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 18 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas