E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32690
Lasīšanai: 3 minūtes

Naturalizācijas process pēc nokārtotām pārbaudēm ilgst vidēji 6–12 mēnešus

J
jautā:
17. maijā, 2024
Rita

Labdien! Vīrs nokārtoja visas pārbaudes, lai kļūtu par Latvijas valsts pilsoni. Kāpēc ir jāgaida aptuveni gads, lai saņemtu Latvijas pilsoņa pasi? Kas vēl tiek pārbaudīts, ka tik ilgi jāgaida? Vai minēto procesu var paātrināt? Paldies! 

A
atbild:
27. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Pieņemot, ka jūsu vīrs Latvijas pilsonību ieguvis naturalizācijas kārtībā, varam norādīt, ka pēc pārbaudes nokārtošanas, ja tiek konstatēts, ka persona atbilst visiem Pilsonības likuma nosacījumiem, tā tiek uzaicināta dot solījumu par uzticību Latvijas Republikai. 

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Pilsonības likumu dubultā pilsonība var izveidoties ar NATO, Eiropas Savienības un Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstīm, kā arī Austrāliju, Jaunzēlandi un Brazīliju vai tādas valsts pilsonību, ar kuru Latvijas Republika noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu. 

Savukārt, ja personai ir tādas valsts pilsonība, kas netika iepriekš minēta, tai pirms solījuma par uzticību Latvijas Republikai nodošanas jāiesniedz dokuments par atteikšanos no esošās valsts pilsonības. 

Dokumentam par atteikšanos no esošās valsts pilsonības jābūt legalizētam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un tulkotam latviešu valodā (izņemot, ja dokuments ir angļu, vācu, franču vai krievu valodā). 

Kā norādīts Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā, dokumentus, kurus izsniegušas Krievijas, Moldovas, Turcijas vai Ukrainas konsulārās iestādes ārvalstīs (tai skaitā šo valstu vēstniecības Latvijā), nav nepieciešams legalizēt. 

Informācija par dokumentu legalizāciju pieejama šeit. 

Saskaņā ar PMLP sniegto informāciju naturalizācijas process pēc nokārtotām pārbaudēm ilgst vidēji 612 mēnešus. Proti, ja personai nav jāatsakās no esošās pilsonības, procesa vidējais ilgums ir seši mēneši, turpretī, ja persona ir citas valsts pilsonis un naturalizācijas procesā jāatsakās no esošās pilsonības, naturalizācijas procesa ilgums ir atkarīgs no esošās pilsonības zaudēšanas termiņa un attiecīgā dokumenta iesniegšanas. 

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka lēmumu par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā pieņem Ministru kabinets. Tikai pēc Ministru kabineta rīkojuma parakstīšanas personai tiek nosūtīta informatīva vēstule par uzņemšanu Latvijas pilsonībā. 

Pēc uzņemšanas Latvijas pilsonībā personai viena mēneša laikā jānoformē Latvijas pilsoņa personu apliecinošs dokuments jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā. 

Lai saņemtu papildu informāciju, aicinām sazināties ar PMLP, rakstot uz e-pasta adresi pskn@pmlp.gov.lv vai arī darba dienās zvanot uz tālruņa numuru +371 67209400. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas