E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32631
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ēkas sadalīšana dzīvokļu īpašumos

J
jautā:
12. maijā, 2024
Agnese Ošiņa

Sakiet, lūdzu, kā pārreģistrēt kopīpašuma daļas daudzdzīvokļu nama katram dzīvoklim (īpašumam) un kādi dokumenti ir nepieciešami, lai to izdarītu? 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Lēmumu par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļa īpašumos saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu pieņem īpašnieks, kopīpašuma gadījumā – visi kopīpašnieki. 

Ja dzīvojamā māja ir kadastrāli uzmērīta un nodota ekspluatācijā un ja visas tajā esošās telpu grupas ir reģistrētas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, un dzīvojamās mājas tiesiskais valdītājs vai īpašnieks vēlas dzīvojamo māju sadalīt dzīvokļa īpašumos un tos reģistrēt zemesgrāmatā kā patstāvīgus īpašumus, Valsts zemes dienests pēc visu kopvaldītāju vai kopīpašnieku pieprasījuma sagatavo dokumentu “Atzinums par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļu īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu aprēķinu” un sadala dzīvojamo māju dzīvokļu īpašumos. 

Valsts zemes dienestā (VZD) jāiesniedz ēkas īpašnieka vai visu īpašnieku iesniegums par nekustamā īpašuma sadali, kopīpašuma gadījumā – visu kopīpašnieku piekrišana sadalīt nekustamo īpašumu (dokuments, kurā atspoguļota visu kopīpašnieku piekrišana ēkas sadalei dzīvokļa īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu pārgrozīšanai). 

VZD skaidro, ka dzīvokļa īpašumos sadala vienlaikus visas vienā nekustamajā īpašumā ietilpstošās dzīvojamās mājas un nedzīvojamās ēkas kopā ar tām piederīgajām palīgēkām, būvēm un zemi un aprēķina dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas.

Vairāk par konkrēto tēmu varat lasīt LV portāla publikācijā “Mājas sadalīšana dzīvokļa īpašumos”.

Tā kā kopīpašuma sadalīšana dzīvokļu īpašumos nereti ir gana sarežģīts process, ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas