E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32605
Lasīšanai: 2 minūtes

Algas lapiņā ietverto aprēķinu likums uzdod skaidrot darba devējam

J
jautā:
09. maijā, 2024
Lita

Labdien! Saņemot atvaļinājuma naudu par divām nedēļām, pamanīju, ka algas lapā ir atskaitīti nodokļi. Vai nākamajā darba algas izmaksā ir pareizi bruto summā iekļaut atvaļinājuma naudas bruto summu un atkal aprēķināt nodokļus? Algas lapā parādās samaksa par nostrādātajām stundām, piemaksa un atvaļinājuma nauda. Paldies. 

A
atbild:
21. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devējam, izmaksājot darba algu, ir pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu. Ja darbiniekam nav saprotama tajā iekļautā informācija, tad pēc viņa pieprasījuma darba devējam ir pienākums to izskaidrot. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71. pants. 

Darba likums nenoteic, kāda informācija jāiekļauj darba samaksas aprēķinā. Tas ir darba devēja ziņā, proti, algas lapiņa ir uzņēmumā lietotajā grāmatvedības programmā esoša forma, kuru atbilstoši nodarbinātības informācijai par katru darbinieku aizpilda grāmatvedis. Aprēķinus veic grāmatvedības programma, nevis manuāli grāmatvedis. Tāpat algas lapiņā norādītā informācija – pozīciju nosaukumi – ir nemainīga.  

Atbildēt uz jūsu jautājumu, neredzot konkrēto algas lapiņu, ir neiespējami. Tādēļ jums var ieteikt vērsties pie vadītāja vai algu grāmatveža un lūgt izskaidrot algas lapiņā ietverto aprēķinu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas