E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32553
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma izmantošanas kārtības noteikšana

J
jautā:
03. maijā, 2024
Ilgonis

Labdien! Es jau 25 gadus dzīvoju 12 dzīvokļu mājā. Kopš paša sākuma starp mājas iedzīvotājiem ir bijusi noslēgta mutiska vienošanās, ka pagalmā automašīnas novieto pēc “rindas principa”, jo pagalmā ir tikai trīs autostāvvietas, tādēļ man radās divi jautājumi: 

  • Izsoļu vietnē jauns īpašnieks ir iegādājies dzīvokli bez autostāvvietas. Viņš ienāk un sāk darīt, kā grib, nenoskaidrojot esošo kārtību pie mājas vecākā. Ko darīt? Policijas darbinieki pateica, ka viņam noteikumi ir jāievēro, jo mutiska vienošanās arī ir vienošanās. 
  • Vienam no kaimiņiem, kurš liek mašīnu pagalmā, stāvvietas garums atļauj novietot divas automašīnas, no kurām ar vienu viņš regulāri izbrauc, bet otru visu laiku atstāj pagalmā, lai aizņemtu attiecīgo vietu. Ko darīt šādā situācijā, ja pagalmā pastāv princips “kurš ātrāk brauc, tas tiek pie stāvvietas”? Vai viņam ir tiesības nakts laikā turēt pagalmā divas automašīnas? 
A
atbild:
14. maijā, 2024

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantam vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par: 

  • kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā; 
  • kopīpašumā esošās daļas nodošanu lietošanā; 
  • kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanas formu. 

Tādējādi dzīvokļu īpašnieku kopība var noteikt kopīpašuma (autostāvvietu) lietošanas kārtību īpašnieku starpā.  

Ja minētā vienošanās ir panākta mutvārdos (nav dzīvokļu īpašnieku lēmuma), tad nepieciešams sasaukt dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, aicinot tajā piedalīties arī jauno īpašnieku, un lemt par autostāvvietu izmantošanas kārtību. Jaunais īpašnieks par esošo īpašnieku vienošanos, ja tā noslēgta mutvārdos, var nezināt, kā arī konkrētā īpašnieka apgalvojums par minētās vienošanās esību var radīt nepietiekamu pamatojumu no juridiskā aspekta. Tādēļ aicinām visus dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumus noformēt rakstveidā un pievienot mājas lietai pieņemtos lēmumus.  

Attiecībā uz otro jautājumu paskaidrojams, ka dzīvokļu īpašnieku kopība var noteikt novietojamo transportlīdzekļu skaitu (vienam dzīvokļa īpašniekam), kā arī autostāvvietu aizņemšanas un atbrīvošanas kārtību Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pantā noteiktajā kārtībā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas