E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32488
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Informācija par savām pie notāra veiktajām darbībām pieejama arī internetā

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Olegs

Kāpēc Latvijā nav zvērinātu notāru taisīto aktu un apliecinājumu vienota reģistra?

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls
Tieslietu ministrija
Tiesu sistēmas politikas departaments

Saskaņā ar Notariāta likumu zvērināti notāri praktizē tikai individuāli. Attiecīgi katrs zvērināts notārs ved visu viņa taisīto aktu un apliecinājumu reģistru, reģistrējot secīgi vienu pēc otras katru veikto amata darbību. Tādējādi ikviena ieinteresētā persona var saņemt informāciju par savām veiktajām darbībām, vēršoties pie konkrētā notāra. 

Papildus informējam, ka zvērinātu notāru taisīto aktu un apliecinājumu reģistri ir veidoti kā Notāru informācijas sistēma, kas izstrādāta zvērinātu notāru darbības nodrošināšanai un kurā ietilpst visi ar zvērinātu notāru darbību saistītie reģistri, sastāvdaļas. Līdz ar to informācija no katra zvērināta notāra vestā reģistra ir pieejama Notāru informācijas sistēmā. Tomēr tā nav publiski pieejama, ņemot vērā normatīvajos aktos zvērinātiem notāriem noteiktos informācijas izpaušanas ierobežojumus.  

Vienlaikus, autentificējoties zvērinātu notāru portāla www.latvijasnotars.lv sadaļā “Pakalpojumi, Manas darbības”, caur portālu www.latvija.lv iespējams saņemt informāciju par visām konkrētās personas veiktajām darbībām pie ikviena zvērināta notāra Latvijā.  

Tāpat norādāms, ka informācijas saņemšana, piemēram, par pilnvaras spēkā esamību, mantojuma lietu vai publisku pēdējās gribas rīkojuma aktu, jau pašreiz ir publiski pieejama.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas