E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32482
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja vēlas iekārtot kempingu

J
jautā:
21. aprīlī, 2024
Pilsonis

Sveicināti! Iegādājāmies zemesgabalu lauka vidū. Vēlamies uz tā izveidot kempinga vietu. Ražotājs no Latvijas saražos un uzstādīs 25 m2 kupolmājas (plānotas maksimāli septiņas). Protams, būs 50 m2 terase zem katras mājas, kā arī elektrība, ūdens pievads un kanalizācija. Drīz sāksim elektrības pievilkšanu konkrētajam zemesgabalam, kanalizācijas izveidi ar uzkrāšanas tvertni, ūdens dziļurbumu, teritorijas labiekārtošanu. Mēs nebūsim pieslēgti ne pie viena pagasta komunikācijas mezgla (tik, cik elektrība no transformatora). Vai mums ir nepieciešama atļauja šādām darbībām? Viss tiek būvēts komercdarbības veikšanai. Ja vajadzīgas atļaujas, tad kas ir cilvēki, kuri to visu var sakārtot, un vai bez dokumentiem varam sākt elektrības pievilkšanu, teritorijas labiekārtošanu/zemes līdzināšanu, dziļurbumu, kanalizācijas izveidi? Paldies! 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauma Bērziņa, zvērināta advokāte

Kopumā par iecerēto objektu – kempingu un ar to saistīto atļauju jautājumā – jākonsultējas vietējā novada pašvaldības būvvaldē. Ēku būvniecību reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”. 

Arī nelielām būvēm, tāpat kā inženiertīklu izbūvei, var nākties izstrādāt būvniecības ieceres dokumentāciju. Lai būvētu mazēku (vienstāva ēku, kuras apbūves laukums nav lielāks par 25 m2), nav vajadzīgs būvprojekts. Nepieciešamā būvniecības ieceres dokumentācija šādā gadījumā ir paskaidrojuma raksts ar pielikumu. 

Veidojot kempingu, nedrīkst sabojāt meliorācijas sistēmas. Informācija par zemesgabalā esošajām meliorācijas sistēmām pieejama Meliorācijas kadastra informācijas sistēmā. 

Ja uz meliorētas zemes paredzami būvdarbi, no Zemkopības ministrijas jāsaņem tehniskie noteikumi. Tāpat ieteicams akciju sabiedrībā “Sadales tīkls” noskaidrot pazemes kabeļu elektrolīniju novietojumu zemesgabalā. Jums noderēs būvvaldes konsultācija arī par iepriekš minētajiem aspektiem. 

Būvniecības ieceres dokumentācijas sagatavošanā noderīgs ir būvprojekta izstrādātāja, būvkomersanta vai būvspeciālista padoms un palīdzība. Attiecīgo pakalpojumu sniedzējus varat brīvi izvēlēties pēc saviem ieskatiem un iespējām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas