E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32398
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbnespējas lapu izsniedz darbspēju zaudēšanas dēļ

J
jautā:
15. aprīlī, 2024
Nikolajs

Labdien! Mātei ir diagnosticēts krūts vēzis, bet ne ģimenes ārsts, ne onkologs neizrakstīja darbnespējas lapu. Pirmā ķīmijterapija ir nozīmēta pēc mēneša. Tagad visu mēnesi viņai jāpaliek darbā, jo darbnespējas lapas nav. Vai viņai pienākas darbnespējas lapa? Pie kā vērsties pēc tās? Paldies! 

A
atbild:
14. maijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 3. punkts nosaka gadījumus, kad ārstniecības persona var izsniegt darbnespējas lapu. Šie gadījumi ir, piemēram, sakarā ar slimību (arī arodslimību) vai traumu (arī nelaimes gadījumu darbā), kas saistīta ar darbspēju zaudēšanu; ja nepieciešams saņemt ārstniecisku vai profilaktisku medicīnisko palīdzību; ja atveseļošanās laikā pēc slimības (traumas) saskaņā ar medicīnisku atzinumu darbspēju atjaunošanai nepieciešams ārstēties rehabilitācijas iestādē; sakarā ar stacionārā veicamu protezēšanu vai ortozēšanu; sakarā ar stacionārā veicamu izmeklēšanu, ja ir ārsta norīkojums u. c.  

Tātad saskaņā ar iepriekš minēto darbnespējas lapu izsniedz nevis diagnozes, bet darbspējas zaudēšanas dēļ, tostarp atsevišķos gadījumos, kad personai jāapmeklē ārstniecības iestāde un tādējādi nav iespējams pildīt darba pienākumus.   

Aicinām par darbnespējas lapas nepieciešamību aprunāties ar ārstējošo ārstu, kurš varēs izvērtēt jūsu mammas veselības stāvokli.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas