E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32217
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja darbinieks ierodas uz darbu reibumā

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Līga

Labdien! Kam man ziņot un kur vērsties, ja cilvēks uz darbu dodas alkohola reibumā, darbā iedzer vai ir nelielas promiles no iepriekšējā vakara dzeršanas? Minēšu, darbinieks strādā augsti atbildīgā medicīnas iestādē.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja pazīmes liecina, ka persona darbavietā atkārtoti atrodas alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, tad ir jāvēršas pie iestādes vadītāja.

Ja alkohola atkarības problēmas ir medicīnas iestādes darbiniekam, kurš ir ārstniecības persona, kas sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, esot alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, tad tas ir ārsta ētikas pamatprincipu pārkāpums. Par šādām situācijām jāvēršas Latvijas Ārstu biedrības Ētikas komisijā, kura ir tiesīga izvērtēt ārstu ētisko rīcību (Skolas ielā 3, Rīgā, LV–1010, tālrunis uzziņām 67220661).Viens no ārstu ētikas pamatprincipiem ir kā profesionālajā darbībā, tā privātajā dzīvē atturēties no tādas uzvedības vai rīcības, kas var apkaunot viņa profesiju vai radīt šaubas par viņa godīgumu.

“Pamats, lai vērstos ar sūdzību ārstu profesionālajā asociācijā, šajā gadījumā būtu vēlams policijas sastādīts protokols par atrašanos darbā alkohola reibumā. Tas nozīmē, ka brīdī, kad tiek konstatēts, ka ārsts darba laikā atrodas alkohola reibuma stāvoklī, būtu nekavējoties jāvēršas pie ārstniecības iestādes vadības vai tiesībsargājošās iestādēs, piemēram, pašvaldības policijā. Tikai veicot ekspertīzi, var pierādīt, ka ārsts pilda darba pienākumus alkohola reibumā,” norāda Veselības inspekcija.

Darba likuma 58. pants paredz tiesības darba devējam atstādināt darbinieku no darba, ja šis darbinieks, veicot darbu vai arī atrodoties darbavietā, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī, kā arī citos gadījumos, kad darbinieka neatstādināšana no darba var kaitēt viņa paša vai trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm. Savukārt Darba likuma 101. panta pirmā daļas 4. punkts paredz tiesības darba devējam uzteikt darba līgumu darbiniekam, kas, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 268 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas