E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32215
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ja suns ilgstoši rej, kaimiņiem jāpanāk cieņpilns kompromiss

J
jautā:
01. aprīlī, 2024
Jānis

Manam kaimiņam ir divi suņi, kuri nepārtraukti rej. Es saprotu, ka tas ir Ministru kabineta noteikumu Nr. 266 52.1. punkta pārkāpums un saskaņā ar Dzīvnieku aizsardzības likuma 57. punktu par to ir paredzēts administratīvais sods. Ja kaimiņi problēmu nenovērš, vai man ir tiesības viņus iesūdzēt tiesā, ja nekas cits nepalīdz?

A
atbild:
08. aprīlī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Kā pareizi norādāt, par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumu (konkrētajā gadījumā dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pienākuma nodrošināt, lai dzīvnieka riešana vai gaudošana netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus, nepildīšanu) ir paredzēts naudas sods. Tomēr situācija nav viennozīmīga. 

Jāsaprot, ka suņu riešana ir dabiska konkrēto dzīvnieku reakcija uz dažādiem apstākļiem. Protams, pārmērīgi ilgstoša riešana vai gaudošana ir nepieņemama un liecina par pienācīgi nenodrošinātu labturību, neatbilstošiem apstākļiem vai iepriekš neveiktu apmācību, bet citos gadījumos iemesls var būt suņa veselības problēmas vai rakstura specifika. Tādēļ ne vienmēr suņu turētājiem var būt reāli un humāni risinājumi ilgstošas riešanas vai gaudošanas novēršanai, īpaši, ja sunim jau ir cienījams vecums. Līdz ar to abām iesaistītajām pusēm jāpanāk saprātīgs kompromiss, respektējot abu pušu iespējas un vēlmes. Juridisku iespēju un pamata, lai vērstos tiesā, šādā situācijā nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas