E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32185
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma apstrīdēšana

J
jautā:
22. martā, 2024
Valdis

Labdien! Namu pārvaldnieks veica mājas īpašnieku aptauju, informējot, ka pēc pārvaldnieka rīcībā esošās informācijas funkcionāli nepieciešamajā zemesgabalā ietilpst trešajām personām piederoša zemesgabala daļa 155 kvadrātmetru platībā. Saskaņā ar likuma Par dzīvojamo māju privatizāciju 85. panta sesto daļu viņš norāda, ka dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi ierosināt funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu, izteikt apsvērumus, robežu pārskatīšanu, precizēšanu, sakārtošanu. Nenorādot iemeslus, kam tas vajadzīgs, kam par labu. Aicinājums lemt, atsaucoties uz Dzīvokļu īpašuma likuma 10. panta pirmo daļu, termiņš ir 14 dienas. Aptaujai nav pievienots mājas zemesgabala plāns, kā arī citi dokumenti, ja tādi ir. 2018. gadā pie zemesgrāmatu apliecību saņemšanas (vienošanās par zemesgabala nodošanu īpašumā bez atlīdzības) nekas netika atrunāts, kā arī netika izsniegts zemes robežu plāns. Vai man pašam jāmeklē zemes robežu plāns un jāmaksā attiecīgās nodevas, lai varētu pareizi lemt? Citāts no aptaujas anketas: Dzīvokļa īpašnieka lēmums: Ierosināt dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu un ierosinājumu iesniegt Rīgas valstspilsētas pašvaldības Dzīvojamo māju privatizācijas komisijā. Izteikt priekšlikumu izslēgt no dzīvojamās mājas funkcionāli nepieciešamā zemesgabala trešajām personām piederošo zemesgabalu un/vai tā daļu/daļas. Vai šādu kopības lēmumu pēc pieņemšanas var apstrīdēt? Ja var, kur un kad, cik ilgā laikposmā no pieņemšanas brīža? Paldies! 

A
atbild:
03. maijā, 2024

Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants noteic, ka tiesa, pamatojoties uz dzīvokļa īpašnieka pieteikumu, var atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā šā likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.   

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 20. pantu dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības pieņemt lēmumus aptaujas veidā, ja vien dzīvokļu īpašnieku kopība nav noteikusi, ka attiecīgais jautājums izlemjams tikai dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē. 

Ja lēmums tiek pieņemts aptaujas veidā, dzīvokļa īpašnieks, dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona vai pārvaldnieks (turpmāk  aptaujas organizators) katram dzīvokļa īpašniekam nosūta rakstveida lēmuma par izlemjamo jautājumu projektu un dokumentus, kas saistīti ar lēmuma pieņemšanu, kā arī norāda termiņu, kādā dzīvokļa īpašnieks var rakstveidā balsot “par” vai “pret” attiecīgā lēmuma pieņemšanu. Termiņš nedrīkst būt īsāks par 14 dienām un garāks par 180 dienām pēc lēmuma projekta nosūtīšanas. Ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis pret lēmuma pieņemšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas