E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32179
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā saslimšana ietekmē pārbaudes laiku

J
jautā:
21. martā, 2024
Jānis

Labdien! Esmu uzsācis darbu 12.02.2024. Pēc mēneša, 12.03.2024., saslimu, nokļuvu pārbaudē Gaiļezera slimnīcā, tika atvērta darbnespējas lapa A. Slimošana turpinās līdz pat šai dienai. 22.03.2024. tikšu izrakstīts no slimnīcas, lai turpinātu rehabilitāciju/ārstēšanos mājās. Vai darba devējam ir tiesības lauzt darba līgumu pārbaudes laikā ar darbinieku, kurš slimo un ir uz darbnespējas lapas B? Ja ārstēšanās turpinās līdz pārbaudes termiņa beigām un tās laiks pārsniedz pārbaudes laika termiņu, vai darba devējs drīkst atlaist darbinieku, beidzoties pārbaudes laikam, ja darbinieks joprojām ir uz darbnespējas lapas B? Vai arī darba attiecības turpinās, līdz darbinieks ir izveseļojies, slimības periodam nepārsniedzot sešus mēnešus? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba tiesiskās attiecības pārbaudes laikā neatšķiras no “normālajām” darba attiecībām. Tas nozīmē, ka pārbaudes laikā, uzsākot darbu pēc noslēgtā darba līguma, pusēm ir tādas pašas tiesības un pienākumi kā parastās darba tiesiskajās attiecībās. Proti, darbiniekam ir pienākums veikt nolīgto darbu, ievērot darba kārtību, par padarīto darbu pienākas nolīgtā darba samaksa, ir tiesības uz atvaļinājumu, sociālo apdrošināšanu.

Ja darbinieks pārbaudes laikā saslimst, tad viņam vispārējā kārtībā par laiku līdz devītajai slimības dienai tiek apmaksāta darbnespējas lapa A. Ja saslimšana turpinās un tiek izsniegta darbnespējas lapa B, lai saņemtu slimības pabalstu, ko izmaksā valsts, tiek vērtēts pēdējo sociālās apdrošināšanas iemaksu periods. Jārēķinās, ka darbnespējas lapu B apmaksās, ja darbiniekam iepriekš būs veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas: 

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kad iestājies saslimšanas gadījums (pirmā slimības diena); 
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā. 

Tātad pārbaudes laikā neietilpst darbinieka slimības laiks u. c. attaisnota prombūtne, piemēram, donoru diena, nepieciešamība būt tiesā u. tml. Darba devējs nav tiesīgs darbinieku slimības dēļ atlaist pārbaudes laikā. Tas nozīmē, ka darba līgumā noteiktais pārbaudes laiks uz slimības periodu tiek apturēts un atsākas, kad darbinieks ir izveseļojies un atgriezies darbā.  

Jāatgādina, ka ilgstoša slimošana (ilgāk par sešiem mēnešiem) vienmēr ir risks darba attiecību izbeigšanai. Darba devējam būs tiesības izbeigt darba attiecības arī ar pārbaudes laikā ilgstoši slimojošu darbinieku, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktu, proti, darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, un darbnespēja ir nepārtraukta. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas