E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32171
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Lai mantotu, mantojumam ir jāpiesakās

J
jautā:
21. martā, 2024
Pensionāre

Labdien! Man ir 88 gadi un pieder vienistabas dzīvoklis bez ērtībām. Nav līdzekļu remontam, un šajā dzīvoklī neviens nav deklarēts un arī fiziski nedzīvo. Pati dzīvoju citur un tur arī esmu deklarējusies. Citu īpašumu man nav. Kad aiziešu mūžībā, dzīvokli mantos mans dēls. Dēlam nekas nepieder, bet ir parādsaistības ar piedziņu (ātrie kredīti). Kas notiks ar mantoto dzīvokli? Ko darīt un kā man rīkoties, lai dēls to nezaudētu, jo cita dzīvokļa viņam nav?

A
atbild:
25. martā, 2024

Personai, kurai ir tiesības mantot (laulātajam, radiniekiem, adoptētajam), jāpiesakās mantojumam pie notāra, kad pēc mantojuma atstājēja nāves tiek izsludināta pieteikšanās mantojumam. Ja persona nepiesakās mantojumam, tā atbilstoši Civillikuma 389. un 416. pantā noteiktajam neko nemanto.  

Attiecībā uz mantojuma pieņemšanu patlaban vēl ir spēkā šāds noteikums: ja mantinieks dzīvo mantojuma atstājēja dzīvoklī (maksā komunālos maksājumus) un nepiesakās mantojumam, tad skaitās, ka tas mantojumu ir pieņēmis, un pēc pieteikuma termiņa iztecējuma mantinieks tiks ierakstīts zemesgrāmatā kā īpašnieks. Ja dēls, piemēram, turpina dzīvot mirušās mātes dzīvoklī, tad atbilstoši Civillikuma 694. pantā noteiktajam viņš ir pieņēmis mantojumu, bet nevienam par to nav paziņojis. Plašāk par to, ar ko jārēķinās, ja nekārto mantojuma lietu, varat lasīt LV portāla skaidrojumā šeit. 

Saistībā ar parāda piespiedu piedziņu zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības piedzīt parādu no visas parādnieka kustamās un nekustamās mantas. Par dzīvokļa īpašnieku atbilstoši Civillikuma 994. pantā noteiktajam tiek uzskatīts tas, kas ir ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad, ja jūsu dēlam īpašumā būs dzīvoklis, uz to nenokārtoto parādsaistību dēļ tiks veikta piedziņa.  

Par parāda atmaksas kārtību un grafiku parādniekam ir jākomunicē ar tiesu izpildītāju ar mērķi darīt visu iespējamo, lai atmaksātu parādu un nākotnē nezaudētu potenciāli mantojamo īpašumu.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas