E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31934
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kura iestāde piemēro sodu par dalību nelicencētās azartspēlēs

J
jautā:
03. martā, 2024
Alakss

Kas notiek ar naudu kontā, ja ir parāds Valsts ieņēmumu dienestam? Ir spēlētas nelicencētas azartspēles, līdz ar to ir bijuši naudas darījumi ar azartspēlēm ES valstī. Likums noteic, ka pienākas administratīvais sods 300 eiro apmērā, bet kas to piemēro? Ja saskaņā ar saviem aprēķiniem esmu parādā VID 600 eiro IIN no šī ienākuma un 300 eiro sodu, kas notiek, ja nespēju uzreiz samaksāt šādu summu? Vai ir iespēja maksāt ilgākā termiņā? Kas notiek, ja pēc šī soda nomaksas turpinu spēlēt un gūt laimestus? Vai par to atkal tiks piemērots administratīvais sods, vai arī var iestāties kriminālatbildība? 

A
atbild:
06. martā, 2024
Sandis Zellis
jurists

No Azartspēļu un izložu likuma 90. panta izriet, ka administratīvā pārkāpuma procesu par administratīvajiem pārkāpumiem azartspēļu un izložu organizēšanas un azartspēļu pakalpojumu sniegšanas jomā veic (tostarp piemēro administratīvo sodu) Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija. Savukārt no likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izriet, ka par termiņā neiemaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli nokavējuma naudu aprēķina Valsts ieņēmumu dienests. 

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 262. pantam sodītajai personai piemērotais naudas sods pilnā apmērā samaksājams ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad stājies spēkā nolēmums par sodu. Savukārt minētā likuma 266. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka objektīvu iemeslu dēļ iestāde var atlikt naudas soda izpildi uz laiku līdz vienam mēnesim vai sadalīt naudas soda izpildi daļās, nepārsniedzot sešu mēnešu periodu. Sodītā persona rakstveida iesniegumu par nolēmuma par sodu izpildes atlikšanu vai naudas soda sadalīšanu daļās iesniedz iestādei (kas uzlikusi konkrēto naudas sodu) naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa ietvaros. Ja termiņš jau nokavēts, naudas soda samaksu nevar ne atlikt, ne sadalīt termiņos. Šādā gadījumā pēc naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa beigām iestāde nodod nolēmumu par sodu piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam (minētā likuma 269. panta pirmā daļa). 

Papildus informēju, ka par dalību nelicencētās azartspēlēs kriminālatbildība nav paredzēta. Ja pārkāpumi notiek atkārtoti, tad sods piemērojams atbilstoši Azartspēļu un izložu likuma 89. pantam. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas