E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31669
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai vajadzēs mainīt zemes lietošanas mērķi

J
jautā:
04. februārī, 2024
Valdis

Vai ir nepieciešams mainīt zemes lietošanas mērķi, ja vēlos savā lauksaimniecībā izmantojamajā zemē audzēt bērzus?

A
atbild:
12. februārī, 2024

Zemes lietošanas mērķis raksturo zemes pašreizējo izmantošanas veidu vai pašvaldības teritorijas plānojumā (detālplānojumā) norādīto atļauto zemes izmantošanas veidu. Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas kārtību regulē Ministru kabineta noteikumi Nr. 496 “Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija un nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas un maiņas kārtība”.

Ja zemes īpašnieks vēlas mainīt līdzšinējo zemes izmantošanas kārtību, tad viņam ir jāvēršas vietējā pašvaldībā ar iesniegumu par zemes lietošanas mērķa maiņu.

Jautājumā minēts, ka lauksaimniecības zemē vēlaties veikt bērzu audzes ieaudzēšanu. Meža ieaudzēšana ir pasākumu kopums meža ieaudzēšanai zemē, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēta kā mežs jeb lauksaimniecības zemes un pārējās zemes. Ieaudzētu mežu var reģistrēt kā plantāciju mežu, kuru īpašnieks var audzēt, kopt un cirst pēc savām vēlmēm, kā arī atmežot atvieglotā kārtībā. Ar noteiktiem kritērijiem atbilstošu ieaudzētu platību drīkst kompensēt atmežojamās platības.

Zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam ir tiesības ieaudzēt mežu, ja vien šīs tiesības neierobežo normatīvie akti (teritorijas plānojumi un meliorācijas nosacījumi). To jūs varēsiet noskaidrot vietējā pašvaldībā.

Meža ieaudzēšana ir veicama saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumiem Nr. 308 “Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumi”.

Ja nodoms ieaudzēt mežu atbilst normatīvajiem aktiem, tad īpašnieks pēc veiktās ieaudzēšanas Valsts meža dienestā iesniedz pārskatu par meža ieaudzēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas